Przepis Kuronia na cudowne kotlety mielone z pieczarkami
Kotlety mielone z przepisu Jakuba Kuronia nie mają sobie równych. Kucharz dodaje bowiem do masy mięsnej pieczarki, przez co kotlety mają znacznie wyrazistszy smak. Ich przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, więc każdy będzie mógł ich spróbować.
Kotlety mielone w tradycyjnej wersji mają intensywny smak, który uzyskuje się głównie poprzez dobre wysmażenie - dzięki niemu tworzy się chrupiąca i smakowita skórka.
Aby jeszcze bardziej uwypuklić smak mielonych, dodaj do nich starte i podsmażone pieczarki. Poza smakiem grzyby wpłyną na wilgotność kotletów, które po usmażeniu będą bardzo soczyste.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na kotlety mielone Jakuba Kuronia
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym wyjawiamy recepturę na delikatną jajecznicę bez masła i oleju. W tym tekście z kolei zdradzamy przepis na prawdziwy kapuśniak z kiszonej kapusty.
Składniki:
-
500 g mielonego mięsa wieprzowego
-
1 łyżka masła
-
1 cebula
-
300 g pieczarek
-
2 łyżeczki musztardy
-
czerstwa bułka namoczona w mleku
-
1 jajko
-
sól
-
czarny pieprz
-
mąka pszenna
-
olej roślinny
Zacznij od posiekania w drobną kostkę cebuli i starcia na dużych oczkach tarki pieczarek. Na patelni roztop masło i wrzuć na nie cebulę. Po jej zeszkleniu wrzuć grzyby i smaż, aż puszczą większość swojej wody.
Do miski wrzuć mięso, przestudzoną cebulę z pieczarkami, namoczoną bułkę w mleku, jajko, sól, pieprz oraz musztardę. Wymieszaj masę, aż stanie się jednolita. Uformuj z niej kotlety.
Każdy kotlet panieruj w mące. Smaż je na oleju, aż z każdej strony uzyskasz brązową chrupiącą skórkę. Podawaj je z ziemniakami oraz mizerią. Smacznego.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło: canva/senatorek, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuron.com.pl