Smakosze.pl
Kopytka

canva/Bartosz Luczak

Co zrobić, by kopytka nie wyszły twarde?

8 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Kopytka są znanym i pysznym daniem z ziemniaków, które jest przy tym proste w przygotowaniu. Najlepsze są wtedy, gdy nie wyjdą twarde. Podpowiadamy jak zrobić je tak, by zachwyciły każdego.

Któż z nas nie lubi pysznych ziemniaczanych kluseczek, jakimi są kopytka. Smakują dobrze zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Kopytka są daniem uniwersalnym.

Idealnie lekkie uzyskamy, gdy z rozwagą podejdziemy do procesu ich zagniatania. Ważne jest bowiem, aby nie robić tego zbyt długo. Podczas wyrabiania ciasta uaktywnia się zawarty w mące gluten. To właśnie duża jego ilość odpowiada za twardość kopytek.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak przygotować idealne kopytka?

Oprócz krótkiego wyrabiania ciasta należy jeszcze zwrócić uwagę na ilość użytej mąki. Będzie ona różna, zależnie od tego, jaka odmiana ziemniaków jest wykorzystywana do przyrządzenia kluseczek.

Mąki używamy tylko tyle, by ciasto było zwarte i odchodziło od rąk. Jeśli przesadzimy, nasze kopytka wyjdą twarde i ciężkie. Warto więc dodawać ją partiami, każdorazowo sprawdzając parametry ciasta.

konfitura ze śliwek

Konfitura śliwkowa z imbirem

CZYTAJ DALEJ

Jeśli ciasto jest wodniste, warto do niego dodać mąki ziemniaczanej. Używając jej zamiast mąki pszennej, usuniemy nadmiar wody z masy. Jednocześnie unikniemy dodawania dodatkowej porcji glutenu i tym samym ryzyka, że kopytka wyjdą zbite.

Jeśli chcecie poznać inne triki kulinarne dotyczące ziemniaków, sprawdźcie jak błyskawicznie je ugotować. Być może zainteresuje was także ten pyszny przepis na placki ziemniaczane. Dodatek papryki doskonale podkręca smak tego skrobiowego dania.

kopytka

kopytka

Źródło zdjęcia: canva/patnowa

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

POLSKIE ZUPY - CZY MAJĄ PRZED TOBĄ TAJEMNICE? 10 PYTAŃ DLA SPECJALISTÓW

Pytanie 1 z 10

Do krupniku tradycyjnie dodajemy:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Czy można jeść pestki arbuza? Wielkie zaskoczenie, nie każdy ma świadomość

Czytaj więcej >
gołąbki z kapusty

Porady

Jaka kapusta jest najlepsza na gołąbki? Mamy garść praktycznych porad

Czytaj więcej >
cukinia, patison, kabaczek

Porady

Czym różnią się od siebie patison, cukinia i kabaczek? Nie każdy zna odpowiedź

Czytaj więcej >
smażenie naleśników

Porady

Na czym najlepiej smażyć naleśniki? Wielkie zaskoczenie, z jednego produktu lepiej zrezygnować

Czytaj więcej >
pierogi

Porady

Najczęściej popełniane błędy podczas robienia pierogów. Unikaj ich bezwzględnie

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić rosół jak u babci? Wyjaśniamy krok po kroku. Pamiętaj o kilku zasadach

Czytaj więcej >