Smakosze.pl
Kopytka

canva/Bartosz Luczak

Co zrobić, by kopytka nie wyszły twarde?

27 Września 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Kopytka są znanym i pysznym daniem z ziemniaków, które jest przy tym proste w przygotowaniu. Najlepsze są wtedy, gdy nie wyjdą twarde. Podpowiadamy jak zrobić je tak, by zachwyciły każdego.

Któż z nas nie lubi pysznych ziemniaczanych kluseczek, jakimi są kopytka. Smakują dobrze zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Kopytka są daniem uniwersalnym.

Idealnie lekkie uzyskamy, gdy z rozwagą podejdziemy do procesu ich zagniatania. Ważne jest bowiem, aby nie robić tego zbyt długo. Podczas wyrabiania ciasta uaktywnia się zawarty w mące gluten. To właśnie duża jego ilość odpowiada za twardość kopytek.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak przygotować idealne kopytka?

Oprócz krótkiego wyrabiania ciasta należy jeszcze zwrócić uwagę na ilość użytej mąki. Będzie ona różna, zależnie od tego, jaka odmiana ziemniaków jest wykorzystywana do przyrządzenia kluseczek.

Mąki używamy tylko tyle, by ciasto było zwarte i odchodziło od rąk. Jeśli przesadzimy, nasze kopytka wyjdą twarde i ciężkie. Warto więc dodawać ją partiami, każdorazowo sprawdzając parametry ciasta.

konfitura ze śliwek

Konfitura śliwkowa z imbirem

CZYTAJ DALEJ

Jeśli ciasto jest wodniste, warto do niego dodać mąki ziemniaczanej. Używając jej zamiast mąki pszennej, usuniemy nadmiar wody z masy. Jednocześnie unikniemy dodawania dodatkowej porcji glutenu i tym samym ryzyka, że kopytka wyjdą zbite.

Jeśli chcecie poznać inne triki kulinarne dotyczące ziemniaków, sprawdźcie jak błyskawicznie je ugotować. Być może zainteresuje was także ten pyszny przepis na placki ziemniaczane. Dodatek papryki doskonale podkręca smak tego skrobiowego dania.

kopytka

kopytka

Źródło zdjęcia: canva/patnowa

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

POLSKIE ZUPY - CZY MAJĄ PRZED TOBĄ TAJEMNICE? 10 PYTAŃ DLA SPECJALISTÓW

Pytanie 1 z 10

Do krupniku tradycyjnie dodajemy:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

panierowanie kotleta schabowego

Porady

Boska panierka do schabowych bez dodatku bułki tartej

Czytaj więcej >

Porady

Czy seler naciowy można mrozić?

Czytaj więcej >
Szuflada pod piekarnikiem

Porady

Do czego służy szuflada pod piekarnikiem?

Czytaj więcej >
Bigos

Porady

Jak uratować przesolony lub za kwaśny bigos?

Czytaj więcej >
Przypalony garnek

Porady

Jak wyczyścić przypalony garnek?

Czytaj więcej >
lodówka

Porady

Banalnie prosty domowy sposób na umycie lodówki

Czytaj więcej >