Smakosze.pl Produkty Przepis na domową konserwę tyrolską
kadr z kanału Unboxing Wszystkiego/ YouTube

Przepis na domową konserwę tyrolską

3 maja 2021

Konserwa tyrolska wielu osobom kojarzy się z czasami dzieciństwa, wycieczek i koloni. To sprawdzona przekąska, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. Mało kto spodziewałby się, że bez większych problemów można przygotować ja samodzielnie.

Kanapki z jej dodatkiem zachwycą amatorów mięsnych specjałów. Jeśli jednak szukasz czegoś wegetariańskiego, lecz o podobnej konsystencji do smarowania chleba, koniecznie sprawdź nasz przepis na bezmięsny pasztet lub obłędną pastę jajeczną z kiszonym ogórkiem .

Kultowa konserwa tyrolska domowej roboty

Wyśmienita konserwa tyrolska potrafi przyprawić część smakoszy o szybsze bicie serca. Przeważnie zaopatrujemy się w nią podczas zakupów. Nie oznacza to jednak, że nie możemy przygotować jej we własnej kuchni.

Przepis na jej wykonanie jest bardzo prosty, choć liczba składników może lekko wystraszyć amatorów gotowania . Lepiej się jednak nie zrażać, bo przy niewielkim nakładzie pracy dostaniemy naprawdę ciekawą przekąskę, efekt końcowy zachwyci każdego smakosza.

Surowiec mielony:

  • 1 kg szynki

  • 700 g peklowanej golonki

  • 500 g solonego boczku

  • 500 g ugotowanej skóry z golonki oraz boczku

  • 30 ml ciemnego sosu sojowego

Przyprawy:

  • 30 g peklosoli

  • 10 g soli

  • 6 g aromatu do mielonki tyrolskiej

  • 10 g białego pieprzu

  • 2 g mielonego ziela angielskiego

  • 6 g czosnku

Źródło: Canva Pro

Dodatki:

  • 300 ml wywaru z gotowanej skóry z golonki

  • 90 g skrobi ziemniaczanej

  • 12 słoików o pojemności 350 ml

Domowa konserwa tyrolska w słoikach

Konserwa tyrolska nie jest skomplikowaną potrawą. Na początku kroimy mięso w kostki o wymiarach 4 cm. Dodajemy do niego peklosól oraz sos sojowy. Wszystko starannie mieszamy i peklujemy przez 48 godzin.

Temperatura powinna oscylować w okolicach 6-8 stopni Celsjusza. Kiedy ten czas już upłynie, mięso mielimy przez drobne sito . Dodajemy posolony i drobno pokrojony boczek, zmieloną skórę z golonki, wywar, przyprawy oraz skrobię ziemniaczaną. Masę wyrabiamy do czasu osiągnięcia odpowiedniej kleistości.

Mielonkę umieszczamy w słoikach. Zakręcamy je, a następnie pasteryzujemy przez 50 minut w 75 stopniach Celsjusza. Odkładamy je w zacienione miejsce na 24 godziny. Po dobie powtarzamy pasteryzację, jednak tym razem robimy to przez 25 minut. Po ostygnięciu nasza konserwa tyrolska jest już gotowa. Więcej konserwie tyrolskiej dowiesz się z kanału na YouTube - Unboxing Wszystkiego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Smaker, Cook It

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy