Smakosze.pl Przepisy Przepis na domowy dżem jeżynowy. Idealny do pieczywa i deserów
canva/Olena Rudo

Przepis na domowy dżem jeżynowy. Idealny do pieczywa i deserów

30 sierpnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Poznajcie przepis na pyszny, domowy dżem jeżynowy. Będzie idealny do pieczywa i deserów, a także do ciast. Owoców nie musicie kupować, bo możecie je zebrać na spacerze. Wypatrujcie ich na przydrożach i leśnych polanach. Gdy podgotujecie je z dodatkiem dwóch składników powstanie wyśmienity specjał.

Wiele osób rezygnuje z robienia przetworów, bo bez problemu można kupić różne specjały. Jednak przyznacie sami, że te domowe biją na głowę wszelkie kupne. Dlatego chyba jednak nadal warto przygotować z myślą o zimie kilka słoiczków ulubionych konfitur czy dżemów.

W tym roku drogie są nie tylko owoce, ale też cukier. Nie będą to więc tanie produkty. Chyba że sięgniecie po dary własnego ogrodu lub lasu. Jeszcze teraz w wielu miejscach możecie zebrać jeżyny, które zachwycają swym aromatem i pełnym smakiem. Zrobicie z nich na przykład pyszny dżem jeżynowy. Spójrzcie, jakie to proste.

Domowy dżem jeżynowy

Składniki:

  • 1 kg jeżyny

  • 40-50 dag cukru

  • 1/2 cytryny

Przygotowanie dżemu z jeżyn

Owoce przebierz, zdrowe delikatnie opłucz, osącz na sicie. Wsyp je do garnka, podgrzewaj na małym ogniu, do zagotowania.

Do jeżyn dodaj cukier i gotuj je na niedużym ogniu, aż owoce rozpadną się, a sok zgęstnieje. Dżem wymieszaj z sokiem wyciśniętym z cytryny, gotuj jeszcze 1-2 minuty.

Gorącym dżemem napełnij wyparzone słoiczki. Dokładnie wytrzyj ich krawędzie, nałóż pokrywki, zamknij.

Słoiki z dżemem jeżynowym ustaw na pokrywkach np. na desce kuchennej lub gazecie. Przykryj ściereczką i pozostaw do wystygnięcia.

W naszym serwisie znajdziesz też inne pomysły na owocowe przetwory. Sprawdź, jak zrobić syrop malinowy , a także poznaj przepis na powidło śliwkowe .

jeżyny
canva/igorr1

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy