Przepis na domowy syrop do herbaty z owoców czarnego bzu
Zarówno z owoców, jak i z kwiatów czarnego bzu można przygotować wyjątkowe syropy, które zaskakują nie tylko swoim smakiem, ale również właściwościami zdrowotnymi. Nic tak nie smakuje w zimowe wieczory jak pyszna herbata z przepysznym dodatkiem!
Syrop z kwiatów czarnego bzu zaskakuje nie tylko swoim smakiem, ale również zaletami zdrowotnymi. Od lat uważa się go za naturalny środek na wzmocnienie naszej odporność. Ta popularna roślina w końcu od wieków była wykorzystywana w medycynie ludowej.
Owoce czarnego bzu są bogate w witaminę C i A. Przygotowane na ich bazie specyfiki szczególnie warto stosować jesienią, gdy niestety możemy borykać się ze spadkiem odporności. Jak przygotować syrop z owoców czarnego bzu?
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na syrop z owoców czarnego bzu
Składniki:
-
kilogram dojrzałych owoców czarnego bzu
-
kilogram cukru
-
litr wody
Sposób wykonania:
Zalej dojrzałe owoce czarnego bzu wodą, wymieszaj je z cukrem i gotuj je przez około dwie godziny.
Następnie odcedź syrop, a samą wodę ponownie zagotuj i utrzymaj na średnim ogniu przez około godzinę.
Po tym czasie przelej syrop do czystych słoików, zakręć je i postaw na kilka godzin, aby się zapasteryzowały.
Na naszej stronie znajdziecie również inne przepisy na wyjątkowe przetwory m.in. dżem z mirabelek oraz konfiturę z pigwy do herbaty.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: żywienie abc zdrowie