Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na gruszki w occie na słodko - smakują fantastycznie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 07.10.2021 02:00

Przepis na gruszki w occie na słodko - smakują fantastycznie

Przepis na gruszki w occie na słodko
canva/Shaiith

Gruszki w occie na słodko to jedne z moich ulubionych przetworów. Słodkie, delikatne z dodatkiem cynamonu i goździków sprawiają, że przygotowuję je każdej jesieni. Przyprawy korzenne mocno podbijają smak owoców, dodając im wyjątkowego aromatu. Gruszki w occie na słodko wykorzystasz do wielu dań mięsnych, sałatek i serów.

Gruszki w occie na słodko doskonale pasują do wołowiny, wieprzowiny, kurczaka. Świetnie komponują się również z różnymi sałatkami, a także w formie zimnej płyty, jako dodatek do deski serów pleśniowych i mocno aromatycznych, takich jak gorgonzola, cheddar, lazur, camembert.

Gruszki świetnie komponują się również z delikatnym serem - ricottą. Tu znajdziesz przepis na doskonały i szybki deser, czyli gruszki zapiekane z miodem, ricottą i migdałami.

Do gruszek w occie na słodko wybieraj odmiany, takie jak: Konferencja, Paryżanka, Bonkreta Williamsa. Bardziej wodniste owoce rozpadną się podczas marynowania. Lubię twarde owoce, dlatego też nie gotuję wcześniej gruszek.

Jeśli jednak wolisz bardziej miękkie, delikatne gruszki, przed włożeniem do słoików podgotuj je razem z zalewą przez około 5-10 minut. Do zalewy wykorzystaj cynamon w kawałkach. Cynamon w proszku będzie osadzał się na gruszkach, tworząc nieestetyczny nalot.

Przepis na gruszki w occie na słodko

Składniki na 2 słoiki po 700 ml:

  • 1 kg twardych gruszek

  • 250 ml octu 10%

  • 500 ml wody

  • 250 g cukru

  • łyżeczka goździków

  • 2 laski cynamonu

  • sok z 1 cytryny

Jak przygotować gruszki w occie na słodko?

Gruszki umyj, obierz ze skórki, wyjmij pestki i pokrój na mniejsze kawałki, następnie przełóż owoce do miski, zalej wodą z sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

Przygotuj zalewę: do garnka wlej 2 szklanki wody, dodaj goździki, cynamon, cukier, ocet. Zagotuj, dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Gruszki przełóż do słoików, dodaj kilka goździków i zalej zalewą.

Słoiki zakręć i pasteryzuj przez 20 minut, do momentu zagotowania wody, następnie odstaw w suche i ciemne miejsce na 5-7 dni. Po tym czasie gruszki są gotowe do jedzenia.

Smacznego.

Tagi: Ocet Danie