Przepis na jarskie gołąbki z 1910 roku
Gołąbki są ulubioną potrawą wielu smakoszy. Wielu z nas jednak nie zdaje sobie sprawy z faktu, iż tradycyjnie danie to było jarskie, a farsz stanowiła kasza. Zdradzamy tradycyjną recepturę na to pyszne danie, pochodzącą z 1910 roku. Wypróbujcie, a nie wrócicie do mięsnego wariantu.
Oparta na przepisie Marii Ochorowicz-Monatowej z 1910 roku receptura na jarskie gołąbki zachwyci fanów tej kultowej kapuścianej potrawy. To kolejna wegetariańska wersja tego dania . Kasza jaglana w połączeniu z delikatna pekińską i pomidorami smakuje wyśmienicie. Słodyczy gołąbkom nada obecność marchewki i karmelizowanej cebuli, która wraz z porem idealnie dopełni kompozycję smakową.
Przepis na gołąbki jarskie według receptury z 1910 roku
Składniki:
-
1 spora główka kapusty pekińskiej
-
100 g kaszy jaglanej
-
100 ml wody
-
400 ml passaty pomidorowej
-
1 średnia marchewka
-
1 nieduża cebula
-
1 mały por
-
8 suszonych pomidorów z oleju
-
1 pęczek natki pietruszki
-
olej rzepakowy do smażenia
-
sól i pieprz do doprawienia
Przygotowanie:
Kapustę pekińską dzielimy na pojedyncze liście. Każdy z nich blanszujemy w posolonym wrzątku i studzimy. Pora opłukujemy i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy z łupiny i siekamy, a marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i delikatnie podsmażamy warzywa. Kaszę jaglaną płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą, najlepiej na sitku. Następnie gotujemy ją przez 12-15 minut. W misce łączymy podsmażone warzywa, kaszą i pokrojone w paseczki suszone pomidory.
Całość doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy. Do każdego liścia kapusty nakładamy po dużej łyżce farszu i zawijamy gołąbki, rozpoczynając od zawinięcia brzegów do środka. Formujemy kształtne sakiewki i układamy je na patelni.
Przykrywamy ją i dusimy danie na małym ogniu przez 10 minut. Następnie wlewamy passatę oraz wodę. Gotujemy jeszcze przez 15 minut na niewielkiej mocy palnika. Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki wraz z purée ziemniaczanym .
źródło: canva/monticelllo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuchnia.wp