Smakosze.pl
Puszyste i chrupiące placki ziemniaczane

canva/Lilechka75

Jak zrobić puszyste i chrupiące placki ziemniaczane?

20 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Wiemy już, że placki ziemniaczane muszą być chrupiące. Najlepsze jednak będą, gdy ich wnętrze będzie lekkie niczym chmurka. Pożądany efekt uzyskamy, jeśli dodamy do nich ubitą na sztywno pianę z białek. Tak puszystych placków jeszcze nie jedliście. Koniecznie wypróbujcie ten patent.

Radziliśmy wam już jakiego tłuszczu użyć do usmażenia placków i podawaliśmy przepis na wykonanie ich z wykorzystaniem blendera. Dziś zdradzamy prosty trik, który zaowocuje uzyskaniem delikatnych placków ziemniaczanych. Wystarczy, że oddzielicie białka od żółtek i ubijecie pianę.

Wyjątkowo smaczny rosół bez mięsa

Prosty przepis na rosół bez mięsa

CZYTAJ DALEJ

Przepis na chrupiące i puszyste placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków

  • 2 jaja

  • 1 szklanka mąki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i ścieramy je na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy je z płynu. Oddzielamy żółtka od białek i dodajemy je do ziemniaków. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając do nich szczyptę soli.

Do ziemniaków i żółtek dodajemy mąkę, przyprawiamy je solą i pieprzem, a następnie dokładnie łączymy wszystkie składniki. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.

Placki smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Osuszone z tłuszczu podajemy z ulubionymi dodatkami np. z kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego.

Wskazówka: do połączenia ziemniaków z mąką sprawdzi się również zalane wrzątkiem siemię lniane. Jest to wegański odpowiednik jaja. Jednej sztuce odpowiada 1 łyżka mielonego siemienia z dodatkiem 3 łyżek wrzątku. Z taką kombinacją uzyskacie klasyczne zwarte placki.

Mielone siemię lniane w misce

Z siemienia lnianego i wrzątku uzyskasz wegański odpowiednik jaja

źródło: canva/Svetlana Monyakova

Przygotowywanie mięsa
Krojenie mięsa
Mycie mięsa
Podsmażanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >