Wiemy już, że placki ziemniaczane muszą być chrupiące. Najlepsze jednak będą, gdy ich wnętrze będzie lekkie niczym chmurka. Pożądany efekt uzyskamy, jeśli dodamy do nich ubitą na sztywno pianę z białek. Tak puszystych placków jeszcze nie jedliście. Koniecznie wypróbujcie ten patent.
Radziliśmy wam już jakiego tłuszczu użyć do usmażenia placków i podawaliśmy przepis na wykonanie ich z wykorzystaniem blendera. Dziś zdradzamy prosty trik, który zaowocuje uzyskaniem delikatnych placków ziemniaczanych. Wystarczy, że oddzielicie białka od żółtek i ubijecie pianę.
Prosty przepis na rosół bez mięsa
CZYTAJ DALEJPrzepis na chrupiące i puszyste placki ziemniaczane
Składniki:
1 kg mączystych ziemniaków
2 jaja
1 szklanka mąki
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i ścieramy je na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy je z płynu. Oddzielamy żółtka od białek i dodajemy je do ziemniaków. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając do nich szczyptę soli.
Do ziemniaków i żółtek dodajemy mąkę, przyprawiamy je solą i pieprzem, a następnie dokładnie łączymy wszystkie składniki. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Placki smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Osuszone z tłuszczu podajemy z ulubionymi dodatkami np. z kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego.
Wskazówka: do połączenia ziemniaków z mąką sprawdzi się również zalane wrzątkiem siemię lniane. Jest to wegański odpowiednik jaja. Jednej sztuce odpowiada 1 łyżka mielonego siemienia z dodatkiem 3 łyżek wrzątku. Z taką kombinacją uzyskacie klasyczne zwarte placki.
Z siemienia lnianego i wrzątku uzyskasz wegański odpowiednik jaja
źródło: canva/Svetlana Monyakova
Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy
Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: beszamel.se