Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić puszyste i chrupiące placki ziemniaczane?

Jak zrobić puszyste i chrupiące placki ziemniaczane?

Puszyste i chrupiące placki ziemniaczane
canva/Lilechka75

Wiemy już, że placki ziemniaczane muszą być chrupiące. Najlepsze jednak będą, gdy ich wnętrze będzie lekkie niczym chmurka. Pożądany efekt uzyskamy, jeśli dodamy do nich ubitą na sztywno pianę z białek. Tak puszystych placków jeszcze nie jedliście. Koniecznie wypróbujcie ten patent.

Radziliśmy wam już jakiego tłuszczu użyć do usmażenia placków i podawaliśmy przepis na wykonanie ich z wykorzystaniem blendera. Dziś zdradzamy prosty trik, który zaowocuje uzyskaniem delikatnych placków ziemniaczanych. Wystarczy, że oddzielicie białka od żółtek i ubijecie pianę.

Przepis na chrupiące i puszyste placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków

  • 2 jaja

  • 1 szklanka mąki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i ścieramy je na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy je z płynu. Oddzielamy żółtka od białek i dodajemy je do ziemniaków. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając do nich szczyptę soli.

Do ziemniaków i żółtek dodajemy mąkę, przyprawiamy je solą i pieprzem, a następnie dokładnie łączymy wszystkie składniki. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.

Placki smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Osuszone z tłuszczu podajemy z ulubionymi dodatkami np. z kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego.

Wskazówka: do połączenia ziemniaków z mąką sprawdzi się również zalane wrzątkiem siemię lniane. Jest to wegański odpowiednik jaja. Jednej sztuce odpowiada 1 łyżka mielonego siemienia z dodatkiem 3 łyżek wrzątku. Z taką kombinacją uzyskacie klasyczne zwarte placki.

Mielone siemię lniane w misce
Z siemienia lnianego i wrzątku uzyskasz wegański odpowiednik jaja

źródło: canva/Svetlana Monyakova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram