Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat
Ach co to był za deser. Delikatny, nie za słodki i bardzo pożywny. Może i dziś, w dobie wielu fabrycznych słodkości warto do niego wrócić. Oto przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat.
Kogel-mogel w czasach kryzysu był tą słodkością, którą zawsze można było przygotować. Oczywiście, jeśli pod ręką miało się jajka i cukier. A z ich zdobyciem też często było niełatwo. Za tym deserem zawsze przepadały dzieci, ale dorośli także chętnie dojadali resztki z miseczki.
Do tego prostego deseru warto wrócić i dzisiaj. Dzięki zawartości żółtek jest bowiem bardzo pożywny. Poza tym nie zawiera żadnych sztucznych barwników, aromatów czy słodzików, co jest normą do produkowanych słodyczy. Czas więc wrócić do natury.
Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat
Składniki na 1 porcję:
-
2 żółtka jaj
-
cukier do smaku
Przygotowanie kogla-mogla
Przed wybiciem jaj ich skorupki dokładnie umyj i sparz wrzątkiem. Białka oddziel od żółtek. Białka możesz wykorzystać np. do przygotowania bezy.
Żółtka ucieraj, dodając do nich stopniowo 1-2 łyżeczki cukru. Jeśli deser jest za mało słodki, możesz dodać więcej cukru. Zamiast ucierać, żółtka z cukrem możesz zmiksować na wysokich obrotach.
Wskazówka: Żółtka z cukrem najlepiej jest miksować na parze. Dlatego najlepiej umieść je w metalowej miseczce i zawieś nad garnkiem z gotującą się wodą. Dzięki temu masa będzie gęsta i puszysta i niegroźna ci będzie salmonella.
Najlepsze dodatki
Smak kogla-mogla łatwo można modyfikować, wzbogacając go o różne dodatki. Doskonale smakuje kogel-mogel z dodatkiem ciemnego kakao czy cukru wanilinowego. W wersji dla dorosłych warto do niego dodać kilka kropel alkoholu, np. wódki, likieru.
Kogel-mogel możesz też podać na ciepło. Po ubiciu rozlej go do małych kokilek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. Po ok. 10 minutach deser będzie gotowy.
Jeśli chcesz sobie przypomnieć smak innych deserów z PRL-u, zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu przepis na blok czekoladowy oraz na pyszny galaretkowiec .
Źródło zdjęcia: canva/Helmut-Seisenberger
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: haps