Przepis na aromatyczne, korzenne śledzie. Prostszych i smaczniejszych nie jadłeś
Korzenne śledzie w oleju będą hitem na wigilijnym stole. Śledzie przygotuj 3 dni przed uroczystą kolacją. Po tym czasie filety przejdą smakiem i aromatem kardamonu, imbiru, cynamonu i goździków. Kultowe danie w nowej odsłonie szybko zniknie ze stołu.
Filety śledziowe wymagają odpowiedniego przygotowania. Na początku śledzie dokładnie opłucz, zalej zimnym mlekiem i wstaw do lodówki na całą noc. W ten sposób pozbędziesz się zbyt słonego smaku i intensywnego zapachu.
Sekretem doskonałych śledzi są przyprawy korzenne i cebula. Cebulę pokrój w pióra lub krążki, oprósz cukrem i odstaw na kilkanaście minut. To świetny sposób, aby warzywo stało się miękkie i delikatniejsze w smaku. Tak przyrządzoną cebulę polecam dodać również do surówki z kiszonej kapusty. Od razu poczujesz różnicę.
Aby wydobyć najlepszy smak, olej podgrzej z przyprawami, a potem wystudź i zalej nim śledzie. Przyprawy pod wpływem ciepła zaczynają uwalniać więcej aromatu. Do przyrządzenia śledzi wykorzystaj dobrej jakości olej rzepakowy. Oleju nie podgrzewaj zbyt długo.
Śledzie wigilijne w korzennej odsłonie
Składniki:
-
500 g solonych filetów śledziowych
-
duża cebula
-
zimne mleko
-
2-3 liście laurowe
-
5 ziaren ziela angielskiego
-
szklanka oleju rzepakowego
-
pół łyżeczki cynamonu mielonego
-
pół łyżeczki mielonego kardamonu
-
szczypta mielonego imbiru
-
5 goździków
-
kilka ziaren pieprzu
-
cukier
Śledzie w oleju z przyprawami korzennymi. Przepis krok po kroku
Śledzie opłucz, przełóż do miski, zalej zimnym mlekiem i odstaw na całą noc. Następnego dnia dokładnie je opłucz, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój, oprósz cukrem i odstaw na 15 minut. Olej przelej do rondelka, dodaj kardamon, cynamon, goździki, imbir.
Całość podgrzej, żeby olej był lekko ciepły, odstaw do wystygnięcia. Śledzie poukładaj w słoiku naprzemiennie z cebulą. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach. Całość zalej olejem, zakręć i odstaw na 2-3 dni do lodówki.
Jak wybrać najlepsze śledzie? Na Wigilię przygotuj również karpia smażonego w niezwykłej marynacie . Ryba będzie smakować wyśmienicie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosty sposób na lekką i soczystą sałatkę jarzynową. Postaw na 1 niby bezużyteczny składnik
-
Nie uwierzysz co Ewa Wachowicz dodaje do swoich pasztecików. Oprócz kapusty stawia na 1 dodatek
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama