Smakosze.pl
Przepis na kotlet paryski

canva/Yana Gayvoronskaya

Przepis na kotlet paryski

25 Października 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Kotlet paryski jest niezwykle prostym w przygotowaniu kotletem z piersi z kurczaka o doskonałym smaku i złocistą, chrupiącą panierką. Kotlety drobiowe sprawdzą się zarówno na szybki obiad w tygodniu, jak i większe uroczystości rodzinne. Sprawdź, jak przygotować wyborny kotlet paryski.

Kotlety paryskie są niezwykle delikatne, miękkie i soczyste, dzięki czemu posmakują nawet największym niejadkom. Kotlety obtaczam w panierce z jajek i bułki tartej, aby miały ładnie przypieczoną, złotą skórkę i były chrupiące. Do panierki wykorzystuję również mąkę pszenną, ponieważ dzięki niej jajko lepiej przykleja się do mięsa podczas obtaczania kotlecików.

Dzieci uwielbiają delikatne dania. Kotleciki podaję z ziemniakami lub domowymi frytkami i surówką z kapusty pekińskiej, ponieważ razem tworzą pyszny i zbilansowany posiłek dla najmłodszych. Kotleciki z kurczaka doskonale smakują również podane z ryżem i warzywami na parze.

Przepis na kotlet paryski

Składniki na 4 porcje:

  • 2 piersi z kurczaka

  • bułka tarta i mąka do obtoczenia

  • 2 jajka

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Jak przygotować kotlet paryski?

Piersi z kurczaka umyj, oczyść i przekrój wzdłuż, aby powstały 4 kawałki, następnie rozbij je na cienkie kotlety. Oprósz z każdej strony solą i pieprzem.

Przygotuj panierkę: przygotuj trzy głębokie talerze. Do jednego wsyp mąkę, w drugi rozbij jajka, do trzeciego wsyp bułkę tartą. Każdy kotlet obtocz kolejno w mące, jajku i bułce. Smaż na głęboki oleju do uzyskania złocistej panierki.

Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Ciasto z puree z dyni

Czytaj więcej >
Gołąbki bez ryżu i sosu pomidorowego — tradycyjny przepis

Przepisy

Przepis z 1917 roku na gołąbki bez ryżu

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa indyjska z soczewicą

Czytaj więcej >

Przepisy

Surówka z pora z majonezem

Czytaj więcej >

Przepisy

Ciasteczka świąteczne siostry Anastazji

Czytaj więcej >

Przepisy

Co zrobić, żeby galareta do karpia była klarowna?

Czytaj więcej >