Smakosze.pl Przepisy Przepis na kotlety mielone z maślanką. Zachwycają soczystością i delikatnością
canva/YelenaYemchuk

Przepis na kotlety mielone z maślanką. Zachwycają soczystością i delikatnością

4 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Poznajcie przepis na kotlety mielone z maślanką. Zachwycają soczystością, delikatnością i wspaniałym smakiem. By je przygotować, trzeba dodać trochę białego płynu do mięsa i całość dobrze wymieszać. Po usmażeniu kotletów przekonacie się, że naprawdę warto było.

Co zwykle robicie z mielonego mięsa? Możemy się założyć, że przeważnie są to kotlety mielone. To tradycyjne, polskie danie jest łatwe do zrobienia, a jednocześnie smakuje chyba wszystkim. Gwarantujemy, że będzie jeszcze smaczniejsze, jeśli mięsną masę wymieszacie z maślanką.

Kotlety mielone zwykle podaje się je z gotowanymi ziemniakami, ale można też z kaszą lub ryżem. Doskonałym dodatkiem do tego obiadu będą zasmażane buraczki, marchewka duszona z groszkiem lub dowolna surówka.

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa z łopatki wieprzowej

  • 1 jajko

  • 2-3 łyżki tartej bułki

  • ok. 75 ml maślanki

  • pół pęczka szczypiorku

  • sól, pieprz

  • bułka tarta do obtoczenia

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów mielonych

Do mielonego mięsa dodaj jajko, 2-3 łyżki tartej bułki i maślankę. Szczypiorek opłucz, osusz, drobno posiekaj, dodaj do mięsa razem z dużą szczyptą soli i pieprzu.

Mięsną masę starannie wymieszaj, a najlepiej dokładnie wyrób dłonią, tak by składniki dobrze się połączyły. Masę odstaw na pół godziny do lodówki.

Z mięsnej masy zwilżonymi dłońmi formuj nieduże, płaskie kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce.

Patelnię rozgrzej, wlej na nią sporą ilość oleju. Kładź kotlety i smaż je po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą jasnobrązowe.

Na naszej stronie znajdziecie też przepis na kotlety mielone z płatkami owsianymi , a także na wegetariańskie kotlety mielone .

maślanka
Źródło zdjęcia: canva/Fascinadora

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy