Soczyste kotlety mielone z płatkami owsianymi bez bułki tartej i jajek. W sam raz na obiad
Kotlety mielone wcale nie potrzebują jajek ani bułki tartej, aby wyszły soczyste i rozpływające się w ustach. Niżej prezentujemy mielone z płatkami owsianymi, które doskonale zastępują brakujące składniki. To także idealna alternatywa dla osób, które nie mogą spożywać jajek, lecz smak kotletów jest dla nich zbyt dobry, aby móc z nich zrezygnować.
Kotlety mielone z płatkami owsianymi w smaku nie różnią się praktycznie niczym od tradycyjnych. Co więcej, płatki doskonale kumulują w sobie wilgoć, co pozwala uzyskać nadzwyczajnie soczyste danie.
Przepis na kotlety mielone z płatkami owsianymi
Składniki:
600 g mięsa wieprzowego
1 cebula
2 łyżki płatków owsianych górskich
1 ząbek czosnku
olej
sól
pieprz
Zacznij od własnoręcznego zmielenia mięsa wieprzowego w maszynce. Jeśli nie masz jej w swojej kuchni, poproś rzeźnika o zmielenie w sklepie. Dzięki temu masz pewność, że w mięsie nie ma żadnych niechcianych składników. Płatki owsiane zalej 100 ml gorącej wody i odstaw je na bok na 20 minut, aby wchłonęły wodę i spęczniały. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na patelni z olejem do zeszklenia. Mięso mielone przełóż do miski, wrzuć do niego ostudzoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz namoczone płatki owsiane. Dopraw masę solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, a następnie dokładnie ją wymieszaj. Wilgotnymi dłońmi formuj z masy pojedyncze kotlety. Smaż je z obu stron na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju. Po usmażeniu przekładaj je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić kotlety schabowe w ziołach i majonezie według Ewy Wachowicz. Ten tekst zdradza, jak doprawiać i czym zagęszczać tradycyjne flaczki.
Źródło zdjęcia: canva/papkin, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty przepis na ozorki w sosie chrzanowym. Wychodzą idealnie za każdym razem
Na jakim mięsie najlepiej gotować krupnik? Odpowiedź nie jest oczywista
Delikatne i soczyste pulpety w sosie koperkowym. Przepis na tani i prosty obiad
Źródło: smakinatalerzu