Smakosze.pl Przepisy Przepis na kultowe ciasto bez pieczenia - chatkę puchatka
Kadr z filmu na kanale SZtuka kulinarna z Moniką na YouTube

Przepis na kultowe ciasto bez pieczenia - chatkę puchatka

22 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ciasto chatka puchatka ma niezwykły wygląd, który wywołuje okrzyki zachwytu w każdym, kto je zobaczy. Mogłoby się wydawać, że przysmak jest trudny w przygotowaniu, jednak nic bardziej mylnego. Nie wymaga ono wszak żadnego pieczenia, potrzeba je jedynie odpowiednio dobrze schłodzić.

Ciasto chatka puchatka, przez niektórych nazywane również chatką baby jagi, ma nietypowy trójkątny kształt, co jest jednym z jego znaków charakterystycznych. Dla najlepszego efektu należy skorzystać z najlepszego dostępnego twarogu.

Tylko w taki sposób można cieszyć się kremem o odpowiedniej konsystencji. Jeśli korzystasz z sernika dostępnego w supermarkecie, konieczne będzie dodatkowe odsączenie - zbyt dużo płynu negatywnie wpłynie na zwartość masy.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Przepis na ciasto chatka puchatka

Brakuje ci przepysznych kulinarnych wieści? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych ciekawostek. W tym artykule wyjawiamy, dlaczego warto na godzinę przed snem zjeść odrobinę orzechów. Ten tekst poświęcony wodzie - zdrowsze jest picie jej zimnej czy ciepłej?

Składniki:

  • 750 g twarogu półtłustego

  • 250 g masła

  • 1 szklanka cukru pudru

  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

  • 1 łyżeczka kakao

  • 100 ml śmietany 30%

  • 100 g gorzkiej czekolady

  • 30 g mlecznej czekolady

  • 36 herbatników

Pamiętaj, aby wszystkie składniki miały temp. pokojową. Zacznij od utarcia masła z cukrem pudrem. Gdy tłuszcz będzie puszysty, dodawaj do niego po łyżce zmielonego podwójnie twarogu, cały czas miksując.

Masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj ekstrakt waniliowy, a do drugiej kakao. Na blacie rozłóż folię aluminiową. Rozłóż na niej 3 rzędy herbatników po 6 sztuk i posmaruj je masą kakaową. Następnie połóż na niej kolejną warstwę ciastek.

Na środkowy rząd połóż masę waniliową i zakryj ją dwoma bocznymi rzędami herbatników w taki sposób, aby utworzyć równy trójkąt. Zawiń je w folię aluminiową i schłodź w lodówce. Śmietankę podgrzej w garnku, rozpuść w niej obie czekolady i polej po herbatnikach. Ponownie schłodź deser, aż polewa zestali się. Smacznego.

Ciasto chatka puchatka
undefined

Źródło: Kadr z filmu na kanale Ciasto Ciasteczka na YouTube

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ilovebake.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy