Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-07-22T211546.927

canva/ Baloncici

Prosty trick, dzięki któremu kalafior po ugotowaniu będzie idealnie śnieżnobiały

22 Lipca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Kalafior to jedno z najpopularniejszych warzyw sezonowych. Można go wykorzystać na wiele interesujących sposobów. Niestety, wiele osób skarży się na jego zapach oraz nieodpowiedni kolor po gotowaniu. Okazuje się, że istnieje banalny sposób, aby zapobiec tego typu sytuacjom.

Sezon na kalafiora trwa. Warzywo można wykorzystać na wiele sposobów. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek do mięs. W jaki sposób przyrządzić go, aby wyszedł idealnie? Śpieszymy z odpowiedzią.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Prosty sposób na idealny kolor kalafiora

Jeśli chcemy cieszyć się idealnym kolorem kalafiora, to do gotującego się wrzątku wystarczy dodać łyżeczkę sody oczyszczonej. Składnik dodatkowo "wyciągnie" zapach i sprawi, że różdżki warzywa zachowają idealny kolor.

Podobny efekt uzyskamy, gdy wlejemy do gotującej się wody odrobinę mleka i łyżeczkę cukru. Taki miks nie tylko pozytywnie wpłynie na kolor warzywa, ale również sprawi on, że stanie się wyjątkowo delikatny.

Projekt bez tytułu - 2021-07-23T202306.243

Przepis na obłędną cukinię w zalewie curry

CZYTAJ DALEJ

Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu kalafiora?

Innym sposobem na wyeliminowanie nieprzyjemnego zapachu kalafiora w czasie jego gotowania jest dodanie do wrzątku liścia laurowego oraz niewielką ilość soku z cytryny.

Jeśli chcemy natomiast pozbyć się nieprzyjemnego zapachu warzywa z naszej kuchni, wystarczy, że na kuchence postawimy miętę, pieprz i majeranek. Te składniki powinny szybko i skuteczne zneutralizować niezbyt przyjemny aromat.

Polecamy również wyjątkowy przepis na sałatkę z kalafiora.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: o2/ smaker/ zasmakuj kuchni

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Suszone śliwki

Porady

Jak suszyć śliwki domowym sposobem?

Czytaj więcej >

Porady

Co zrobić, żeby panierka nie odklejała się od kotletów schabowych?

Czytaj więcej >

Porady

Czym różni się szarlotka od jabłecznika?

Czytaj więcej >
Zawartość domowej lodówki

Porady

Czym najlepiej przykryć potrawę w lodówce?

Czytaj więcej >

Porady

Która strona folii aluminiowej nadaje się do pieczenia?

Czytaj więcej >

Porady

Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu

Czytaj więcej >