Prosty trick, dzięki któremu kalafior po ugotowaniu będzie idealnie śnieżnobiały
Kalafior to jedno z najpopularniejszych warzyw sezonowych. Można go wykorzystać na wiele interesujących sposobów. Niestety, wiele osób skarży się na jego zapach oraz nieodpowiedni kolor po gotowaniu. Okazuje się, że istnieje banalny sposób, aby zapobiec tego typu sytuacjom.
Sezon na kalafiora trwa. Warzywo można wykorzystać na wiele sposobów. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek do mięs. W jaki sposób przyrządzić go, aby wyszedł idealnie? Śpieszymy z odpowiedzią.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Prosty sposób na idealny kolor kalafiora
Jeśli chcemy cieszyć się idealnym kolorem kalafiora, to do gotującego się wrzątku wystarczy dodać łyżeczkę sody oczyszczonej. Składnik dodatkowo "wyciągnie" zapach i sprawi, że różdżki warzywa zachowają idealny kolor.
Podobny efekt uzyskamy, gdy wlejemy do gotującej się wody odrobinę mleka i łyżeczkę cukru. Taki miks nie tylko pozytywnie wpłynie na kolor warzywa, ale również sprawi on, że stanie się wyjątkowo delikatny.
Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu kalafiora?
Innym sposobem na wyeliminowanie nieprzyjemnego zapachu kalafiora w czasie jego gotowania jest dodanie do wrzątku liścia laurowego oraz niewielką ilość soku z cytryny.
Jeśli chcemy natomiast pozbyć się nieprzyjemnego zapachu warzywa z naszej kuchni, wystarczy, że na kuchence postawimy miętę, pieprz i majeranek. Te składniki powinny szybko i skuteczne zneutralizować niezbyt przyjemny aromat.
Polecamy również wyjątkowy przepis na sałatkę z kalafiora.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: o2/ smaker/ zasmakuj kuchni