Smakosze.pl Przepisy Przepis na kultowe ciasto "Zebra"
canva/Olga Mazyarkina, Getty Images

Przepis na kultowe ciasto "Zebra"

19 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ciasto zebra jest kultowym deserem, które najwięcej zachwytów zbiera z uwagi na swój wygląd. Z pewnością wiele osób pamięta je z lat swojego dzieciństwa, kiedy mama lub babcia piekła je co tydzień. Jeśli chcesz wrócić do tego okresu, przygotuj je własnoręcznie dzięki poniższej recepturze.

Ciasto zebra charakteryzuje się swoją specyficzną formą - białymi i brązowymi paskami, które się na siebie nakładają. Doskonale pasuje do wypieku mocna kawa, a także herbata z cytryną.

Samo sporządzenie ciasta może wydawać się procesem skomplikowanym, jednak w praktyce jest banalnie proste. Wystarczy odrobina cierpliwości, a domownicy będą mogli zachwycać się twoim dziełem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ciasto zebra

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawych informacji kulinarnych, sprawdź, co jeszcze dla ciebie przygotowaliśmy. W tym artykule pokazujemy, jak usmażyć idealne racuchy. Ten tekst poświęcony został recepturze na pyszną domową chałkę.

Składniki:

  • 5 jajek

  • 1,5 szklanki cukru

  • 2,5 szklanki mąki

  • 2 łyżki kakao

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 szklanka oleju

  • 1 szklanka wody gazowanej

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • cukier puder

Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Białka ubij na sztywną pianę wraz z cukrem. Gdy uzyskasz dobrą konsystencję, stopniowo wlewaj żółtka. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia przez sitko.

Do piany powoli dodawaj porcjami przesianą mąkę, olej oraz wodę. Gdy wszystkie składniki będą połączone, wlej ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj. Podziel ciasto na dwie części i jedną połącz z kakao.

Do formy o średnicy 26 cm wylewaj na zmianę białą i ciemną masę. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza i piecz ciasto przez około 60 minut. Po ostudzeniu udekoruj je cukrem pudrem. Smacznego.

Ciasto zebra

Źródło: canva/freddiesfabdesign, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: wypiekibeaty.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy