Przepis na kultowe ciasto "Zebra"
Ciasto zebra jest kultowym deserem, które najwięcej zachwytów zbiera z uwagi na swój wygląd. Z pewnością wiele osób pamięta je z lat swojego dzieciństwa, kiedy mama lub babcia piekła je co tydzień. Jeśli chcesz wrócić do tego okresu, przygotuj je własnoręcznie dzięki poniższej recepturze.
Ciasto zebra charakteryzuje się swoją specyficzną formą - białymi i brązowymi paskami, które się na siebie nakładają. Doskonale pasuje do wypieku mocna kawa, a także herbata z cytryną.
Samo sporządzenie ciasta może wydawać się procesem skomplikowanym, jednak w praktyce jest banalnie proste. Wystarczy odrobina cierpliwości, a domownicy będą mogli zachwycać się twoim dziełem.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na ciasto zebra
Jeśli chcesz poznać więcej ciekawych informacji kulinarnych, sprawdź, co jeszcze dla ciebie przygotowaliśmy. W tym artykule pokazujemy, jak usmażyć idealne racuchy. Ten tekst poświęcony został recepturze na pyszną domową chałkę.
Składniki:
-
5 jajek
-
1,5 szklanki cukru
-
2,5 szklanki mąki
-
2 łyżki kakao
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 szklanka oleju
-
1 szklanka wody gazowanej
-
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
-
cukier puder
Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Białka ubij na sztywną pianę wraz z cukrem. Gdy uzyskasz dobrą konsystencję, stopniowo wlewaj żółtka. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia przez sitko.
Do piany powoli dodawaj porcjami przesianą mąkę, olej oraz wodę. Gdy wszystkie składniki będą połączone, wlej ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj. Podziel ciasto na dwie części i jedną połącz z kakao.
Do formy o średnicy 26 cm wylewaj na zmianę białą i ciemną masę. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza i piecz ciasto przez około 60 minut. Po ostudzeniu udekoruj je cukrem pudrem. Smacznego.
Źródło: canva/freddiesfabdesign, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: wypiekibeaty.com.pl