Koniec z wyrabianiem i zawijaniem. Makowiec bez pieczenia zawsze uda się na 100 procent
Bez wyrabiania, bez zawijania. Makowiec bez pieczenia przygotujesz błyskawicznie. Do masy makowej dodaj kaszę jęczmienną i kaszę gryczaną. Ciasto będzie delikatne, a masa wilgotna i niezwykle aromatyczna.
Makowiec jest jednym z tradycyjnych wypieków, które przygotowujemy na Boże Narodzenie i Wielkanoc. O ile makowiec zawijany jest ciastem wymagającym, tak makowiec bez pieczenia będzie gotowy w kilka chwil. Wystarczy, że ugotujesz mak, kaszę i połączysz je z orzechami i bakaliami.
Do przygotowania makowca bez pieczenia potrzebujesz kaszy jaglanej i kaszy gryczanej, koniecznie białej, niepalonej. Ten rodzaj kaszy ma zupełnie inny smak, jest delikatny i podobnie jak kasza jaglana, świetnie łączy się z deserami i innymi wypiekami.
Do masy makowej na makowiec bez pieczenia dodaj daktyle suszone, rodzynki, orzechy włoskie. W masie nie może zabraknąć również skórki tartej z pomarańczy, płynnego miodu i ekstraktu waniliowego. Te składniki wzmocnią smak całego ciasta. Makowiec polej domową polewą czekoladową. Tak przygotowane ciasto zniknie ze stołu jako pierwsze.
Przepis na makowiec bez pieczenia na spodzie z herbatników
Składniki na spód:
-
paczka herbatników maślanych
-
2 łyżki kakao
-
pół kostki masła
Składniki na masę makową:
-
pół szklanki kaszy gryczanej, niepalonej
-
pół szklanki kaszy jaglanej
-
5 łyżek wiórek kokosowych
-
250 g maku
-
szklanka daktyli suszonych
-
szklanka rodzynek
-
skórka tarta z pomarańczy
-
pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
-
4 łyżki płynnego miodu
-
łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
-
orzechy lub migdały do dekoracji (opcjonalnie)
Wyśmienity makowiec bez pieczenia. Przepis krok po kroku
Herbatniki pokrusz i zblenduj z roztopionym masłem, wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Kaszę gryczaną i jaglaną wsyp do garnka, zalej 3 szklankami gorącej wody.
Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Mak przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj przez około 20- 25 minut, odcedź. Kaszę i mak ostudź, następnie zmiel w maszynce do mięsa razem z daktylami i rodzynkami.
Do masy dodaj miód, skórkę pomarańczową, posiekane orzechy, odrobinę ekstraktu z wanilii i wymieszaj. Masę przełóż na ciasteczkowy spód. Ciasto polej domową polewą czekoladową i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Na święta przygotuj również sernik izaura z masą serową i czekoladową . Świetnym pomysłem na słodki deser do kawy są miękkie pierniczki alpejskie . Pierniki są proste w przygotowaniu i zachwycają smakiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Postne gołąbki z niezwykłym farszem. W roli głównej 2 typowo polskie produkty
-
Magda Gessler na Wigilię gotuje barszcz bez buraków. Staropolska zupa zachwyca aromatem
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama