Smakosze.pl Przepisy Koniec z wyrabianiem i zawijaniem. Makowiec bez pieczenia zawsze uda się na 100 procent
canva/moranaF

Koniec z wyrabianiem i zawijaniem. Makowiec bez pieczenia zawsze uda się na 100 procent

17 grudnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Bez wyrabiania, bez zawijania. Makowiec bez pieczenia przygotujesz błyskawicznie. Do masy makowej dodaj kaszę jęczmienną i kaszę gryczaną. Ciasto będzie delikatne, a masa wilgotna i niezwykle aromatyczna.

Makowiec jest jednym z tradycyjnych wypieków, które przygotowujemy na Boże Narodzenie i Wielkanoc. O ile makowiec zawijany jest ciastem wymagającym, tak makowiec bez pieczenia będzie gotowy w kilka chwil. Wystarczy, że ugotujesz mak, kaszę i połączysz je z orzechami i bakaliami.

Do przygotowania makowca bez pieczenia potrzebujesz kaszy jaglanej i kaszy gryczanej, koniecznie białej, niepalonej. Ten rodzaj kaszy ma zupełnie inny smak, jest delikatny i podobnie jak kasza jaglana, świetnie łączy się z deserami i innymi wypiekami.

Do masy makowej na makowiec bez pieczenia dodaj daktyle suszone, rodzynki, orzechy włoskie. W masie nie może zabraknąć również skórki tartej z pomarańczy, płynnego miodu i ekstraktu waniliowego. Te składniki wzmocnią smak całego ciasta. Makowiec polej domową polewą czekoladową. Tak przygotowane ciasto zniknie ze stołu jako pierwsze.

Przepis na makowiec bez pieczenia na spodzie z herbatników

Składniki na spód:

  • paczka herbatników maślanych

  • 2 łyżki kakao

  • pół kostki masła

Składniki na masę makową:

  • pół szklanki kaszy gryczanej, niepalonej

  • pół szklanki kaszy jaglanej

  • 5 łyżek wiórek kokosowych

  • 250 g maku

  • szklanka daktyli suszonych

  • szklanka rodzynek

  • skórka tarta z pomarańczy

  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich

  • 4 łyżki płynnego miodu

  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

Wyśmienity makowiec bez pieczenia. Przepis krok po kroku

Herbatniki pokrusz i zblenduj z roztopionym masłem, wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Kaszę gryczaną i jaglaną wsyp do garnka, zalej 3 szklankami gorącej wody.

Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Mak przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj przez około 20- 25 minut, odcedź. Kaszę i mak ostudź, następnie zmiel w maszynce do mięsa razem z daktylami i rodzynkami.

Do masy dodaj miód, skórkę pomarańczową, posiekane orzechy, odrobinę ekstraktu z wanilii i wymieszaj. Masę przełóż na ciasteczkowy spód. Ciasto polej domową polewą czekoladową i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Na święta przygotuj również sernik izaura z masą serową i czekoladową . Świetnym pomysłem na słodki deser do kawy są miękkie pierniczki alpejskie . Pierniki są proste w przygotowaniu i zachwycają smakiem.

makowiec bez pieczenia
canva/ zi3000

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy