Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Postne gołąbki z niezwykłym farszem. W roli głównej 2 typowo polskie produkty
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 16.12.2022 19:59

Postne gołąbki z niezwykłym farszem. W roli głównej 2 typowo polskie produkty

Świąteczne gołąbki z niezwykłym farszem. W roli głównej 2 typowo polskie produkty
canva/zia_shusha

Postne gołąbki z farszem z grochu i kaszy pęczak są jedną z potraw, które warto przygotować na wigilijną wieczerzę. Farsz doprawiony suszonym majerankiem i natką pietruszki jest aromatyczny i pełen smaku. Nietypowa potrawa będzie doskonałą odmianą od klasyki i z pewnością skusi nie jednego głodnego.

Gołąbki tradycyjnie przygotowujemy z kapusty, mięsa mielonego i ugotowanego ryżu. Niektórzy zamiast ryżu dodają kaszę, a także pieczarki, marchewkę, suszone grzyby. Wigilijna wersja gołąbków smakuje jeszcze lepiej niż tradycyjne danie. Sekretem jest aromatyczny farsz.

Postne gołąbki z kaszy pęczak i grochu są niezwykle aromatyczną potrawą na wigilijnym stole. Farsz dodatkowo doprawiony przesmażoną na maśle cebulą, świeżą natką pietruszki i suszonym majerankiem jest przepyszny i każdy będzie prosił o dokładkę.

Wigilijne gołąbki podaj z sosem grzybowym lub pomidorowym. Osobiście gorąco polecam sos z suszonych grzybów. Liście kapusty sparz w mikrofalówce. To skuteczny i sprawdzony sposób, dzięki któremu ułatwisz sobie gotowanie. Liście włóż do urządzenia i ustaw najwyższą moc. Po 2-4 minutach liście będą wystarczająco elastyczne.

Gołąbki z grochem i kaszą pęczak, czyli kultowe danie w wigilijnej odsłonie

Składniki:

  • biała kapusta

  • 400 g grochu

  • 200 g kaszy pęczak

  • majeranek

  • pół pęczka natki pietruszki

  • 2-3 szklanki wywaru warzywnego

  • 2 duże cebule

  • sól, pieprz

  • masło klarowane

Jak przyrządzić wigilijne gołąbki? Aromatyczny farsz zachwyci każdego

Groch i kaszę ugotuj w osobnych garnkach według instrukcji na opakowaniu, odstaw do przestygnięcia. Sparz liście kapusty.

Na głębokiej patelni zeszklij na maśle drobno posiekane cebule. Dodaj ugotowany groch i kaszę. Całość oprósz majerankiem i smaż kilka minut, co jakiś czas mieszając. Wymieszaj z posiekaną natką pietruszki.

Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie wyłóż na sparzone liście kapusty, zawiń. Gołąbki poukładaj w garnku z grubym dnem. Zalej 2 szklankami bulionu, przykryj i duś na wolnym ogniu około godzinę, do miękkości.

Gołąbki podaj z sosem pomidorowym lub z sosem grzybowym. Każda wersja będzie smakować obłędnie. Pomysł na wigilijne danie? Pierogi z kapustą i grzybami. Sekretem smaku jest idealne ciasto.

gołąbki
canva/zia_shusha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: