Przepis na niezapomniane czarne kluski
Czarne kluski są jedną z najpopularniejszych potraw na Górnym Śląsku, ale są także doskonale znane w innych regionach Polskie. Danie przygotowuje się z surowych oraz ugotowanych ziemniaków.
Proste, tanie i smaczne danie będzie doskonałym dodatkiem do obiadu lub same w sobie sytą i smaczną potrawą. Tradycyjnie podawano je z wieloma wybornymi dodatkami.
Jakie dodatki pasują do czarnych klusek?
Czarne kluski były tradycyjnie podawane z dodatkiem słoniny ze skwarkami . Doskonale smakują również w "towarzystwie" twarogu lub chrupiącego boczku. Kluski mogą być także dodatkiem do drugiego dania np. pieczeni (przepis podawaliśmy tutaj ).
Poniżej przypominamy przepis na niezapomniane czarne kluski! Mamy nadzieję, że przypomni on Wam smak Waszego dzieciństwa! Ponieważ, jest to jedno z dań, które było chętnie przygotowywane przez nasz babcie!
Przepis na czarne kluski
Składniki:
-
kilogram ugotowanych ziemniaków
-
kilogram surowych ziemniaków
-
mąka ziemniaczana
-
sól
Sposób wykonania:
Ostudź ugotowane ziemniaki, a następnie zmiel je w maszynce. Obierz surowe ziemniaki, umyj i utrzyj na tarce o drobnych oczkach. Poczekaj, aż ściemnieją. Po pewnym czasie odciśnij utarte ziemniaki i wymieszaj ze zmielonymi ugotowanymi.
Powstałą masę ziemniaczaną włóż do naczynia, wykrój z niej 1/4 i w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną . A następnie z powrotem dodaj wykrojone ziemniaki do naczynia. Zagnieć ciasto na okrągłe kluski, w każdej z nich zrób palcem dziurkę.
Włóż kluski do osolonego wrzątku i gotuj je na dużym ogniu do momentu aż wypłyną na powierzchnię . Po tym czasie zmniejsz ogień i gotuj danie jeszcze przez 15 minut.
Sposób przygotowania czarnych klusek możesz obejrzeć na kanale Dorota Kamińska na You Tube.
Polecamy również inne przepisy na tradycyjne potrawy. Niedawno dzieliśmy się m.in. recepturą na kartacze oraz pampuchy .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przyślij przepis