Jakie są funkcje dziurki w rączce rondla?
Przeważnie rondel nie wzbudza u nas większych emocji. Jednak niepozorne naczynie skrywa pewne sekrety, z których mało kto zdaje sobie sprawę. Warto o nich pamiętać, ponieważ są bardzo praktyczne i dzięki nim gotowanie będzie jeszcze przyjemniejsze.
Dlaczego rondel wyposażony jest w rączkę z dziurką?
Takie pytanie zadaje sobie niejeden smakosz. Rondel bez dwóch zdań można uznać za powszechne naczynie. Jednak nawet tak niepozorne przedmioty mogą wywołać spore zaskoczenie, kiedy odkryjemy ich ukryte funkcje.
Niedawno poruszaliśmy temat pieców kaflowych i ich sekretów. Dziś pod lupę weźmiemy rondel. Większość tego typu naczyń ma uchwyt, w którym widoczna jest dziurka. Przeważnie nie przywiązujemy do niej większej wagi. Nie oznacza to jednak, że umieszczono ją tam zupełnie przypadkowo.
Dziurka w uchwycie sprawia, że rondel możemy bez większych przeszkód powiesić w przeznaczonym do tego miejscu. Jest to najprostsze z jej zastosowań. Okazuje się, że niepozorny rondel skrywa jeszcze jeden sekret.
Przeważnie podczas gotowania w rondlu, jedzenie mieszamy łyżką. Po jej wykorzystaniu odstawiamy ją zazwyczaj na blat. W takiej sytuacji nietrudno o zabrudzenia. Unikniemy tego scenariusza za sprawą dziurki w rączce rondla.
(Canva / anmbph)
Czym może nas zaskoczyć najzwyklejszy rondel?
Otwór w rączce rondla idealnie nadaje się do umieszczenia w nim łyżki. Wystarczy, że włożymy ją w dziurkę uchwytem do dołu. Trzeba przyznać, że takie zastosowanie nie należy do najbardziej oczywistych. Jednak warto je wypróbować.
Łyżka umieszczona w ten sposób nie powinna się nagrzewać. W związku z tym jest to również lepsze rozwiązanie od pozostawiania jej w naczyniu. Bez wątpienia otwór w znacznym stopniu może ułatwić nam przygotowanie rozmaitych frykasów.
Przyrządy kuchenne bardzo często mają funkcje, z których nie zdajemy sobie sprawy. Warto czasami się im przyjrzeć nieco bliżej. Oprócz rondla dobrym przykładem jest, chociażby piekarnik wyposażony w dolną szufladę.
Zazwyczaj trzyma się w niej patelnie i inne naczynia. Jednak szuflada równie dobrze może nam posłużyć za miejsce, w którym nasze posiłki zachowają swoją temperaturę. Nawet niepozorna folia aluminiowa może mieć niezwykłe zastosowanie w kuchni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Webniusy, WP Kuchnia