Smakosze.pl
Pieczeń rzymska z jajkiem

kadr z filmu Pieczeń rzymska z jajkiem z kanału Czas Smakosza / YouTube

Pieczeń rzymska wieprzowa z jajkiem

2 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Marianna Umerle

Udostępnij:

Wbrew pozorom pieczeń rzymska nie jest włoskim, a amerykańskim daniem. Polski meatloaf najchętniej pieczemy na święta Wielkanocne, tradycyjnie z mięsa wieprzowego lub wołowego i oczywiście z jajkiem w środku. Poznaj nasz przepis na tradycyjnego klopsa!

Nie tylko Wielkanocny klops. Pieczeń rzymska na całym świecie

W wolnym tłumaczeniu jest to amerykański „bochenek mięsa”. W Stanach Zjednoczonych zyskała popularność w dobie Wielkiego kryzysu, kiedy to starano się oszukać żołądki zamiennikami produktów, których brakowało w domach. Pieczeń mięsną przygotowywano wówczas z dodatkami w postaci chleba lub krakersów. Obecnie meatloaf jest przygotowywany nie tylko na bazie mięsa wieprzowego. Popularne klopsy piecze się rownież z mięsa wołowego, mięsa drobiowego czy nawet owoców morza, często w różnych połączeniach. Istnieją również wersje wegetariańskich i wegańskich pieczeni rzymskich z użyciem zamienników mięsa. Chętnie spożywa się je z różnymi sosami, a w środku klopsa dodaje się nie tylko jajka, lecz także warzywa lub ser. Warto wiedzieć, że pieczeń rzymska jest bardzo popularnym daniem na całym świecie. Mięsnego klopsa chętnie pieką m.in. Austriacy, Belgowie, Grecy, Szwedzi, a nawet Wietnamczycy. 

Z jakiego mięsa najlepiej przygotować pieczeń rzymską? 

Tradycyjna polska pieczeń rzymska jest przygotowywana z mięsa wieprzowego lub wołowego. Do jej upieczenia najlepiej sprawdzi się mięso z łopatki wieprzowej lub karkówki, ponieważ nie jest suche, jak np. mięso z szynki. Jeżeli nie jesteś fanem mięsa wieprzowego lub wołowego, śmiało możesz zrobić klops z mięsa drobiowego. Pamiętaj jednak, że pieczeń rzymską na bazie kurczaka lub indyka najlepiej przygotować z udźca, ponieważ nie jest tak suchy jak filety. Oczywiście jeśli trzymasz dietę lub nie pozwala Ci na to Twój stan zdrowia, wybierz wersję bardziej lekkostrawną i z mniejszą ilością tłuszczu. Jeżeli w ogóle nie przepadasz za mięsem, wegetariańską pieczeń rzymską przygotujesz np. z czerwonej soczewicy, marchewki i pietruszki.

Przepis na wieprzową pieczeń rzymską z jajkiem

Przygotowanie pieczeni rzymskiej na święta Wielkanocne nie jest trudne i pracochłonne. Najważniejsze w tym przepisie jest rzecz jasna mięso; powinno być świeże i kupione u zaufanego dostawcy. Najlepiej zmielić je w domu, jeśli jednak nie masz takiej możliwości, poproś o zmielenie w sklepie mięsnym. Ostatecznie możesz kupić gotowe mięso mielone, jednak nie polecamy Ci takiego rozwiązania. W Wielkanocnym klopsie nie może zabraknąć jajek, więc pojawiły się także w naszym przepisie. Sprawdź, jak przygotować pieczeń rzymską na bazie mięsa z karkówki lub łopatki wieprzowej.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z karkówki lub łopatki wieprzowej

  • 4 jajka ugotowane na twardo

  • 1 jajko surowe

  • 1 por

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki masła lub smalcu

  • łyżka musztardy

  • łyżka chrzanu

  • 5 łyżeczek bułki tartej

  • majeranek

  • sól

  • pieprz

undefined

Przygotowanie

Pokrój w drobną kosteczkę białą część pora, cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzej tłuszcz (smalec, masło lub olej). Wrzuć warzywa i lekko je podsmaż, aż się zeszklą. Zmielone mięso wieprzowe włóż do dużej miski. Dodaj przesmażonego pora, cebulę i czosnek, surowe jajko, bułkę tartą, łyżkę chrzanu, majeranek, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. 

Zostaw mięso na około pół godziny, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły. W międzyczasie ugotuj 4 jajka na twardo. Jeśli jajka są duże, od momentu zagotowania odlicz 10 minut. Jeśli mniejsze, możesz je gotować krócej. Po ugotowaniu zalej jajka zimną wodą i obierz ze skorupek.

Przygotuj foremkę keksową o długości około 22-25 cm. Możesz również użyć jednorazowej foremki. Wysmaruj ją masłem lub smalcem i posyp bułką tartą. Wyłóż foremkę 1/3 masy doprawionego mięsa. Teraz ułóż ugotowane jajka w linii na samym środku. Wciśnij je delikatnie w mięso. 

Następnie wyłóż resztę masy mięsnej z miski i uformuj z niej górkę. Pamiętaj, żeby wypełnić mięsem wszystkie szczeliny przy jajkach. Posmaruj klopsa łyżeczką musztardy. Możesz również posypać go kminkiem.Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Umieść foremkę na środkowej półce i piecz klopsa bez przykrycia przez około 50 minut. Na parę minut przed końcem pieczenia możesz umieścić go na wyższej półce, aby zrumienić wierzch pieczeni. Klopsa możesz spożyć zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Po ilustracji artykułu użyto kadru z filmu Pieczeń rzymska z jajkiem z kanału Czas Smakosza / YouTube

Marianna UmerleAutor

Autorka tekstów.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >