Smakosze.pl Przepisy Przepis na niezapomniane czarne kluski
canva/NejauPhoto

Przepis na niezapomniane czarne kluski

12 listopada 2021

Przygotowanie ziemniaczanych klusek jest jednym z najlepszych sposobów na poradzenie sobie z resztkami ugotowanych do obiadu ziemniaków. Dodając do nich ziemniaki surowe, możemy przenieść smak tej potrawy na wyższych poziom i dodać kluskom charakteru. Spróbujcie tradycyjnych czarnych klusek i przekonajcie się sami, jak pyszne mogą być najprostsze dania.

Zdradzaliśmy wam już przepis na ekspresowe kluski śląskie oraz recepturę na cudownie pyszne pyzy ziemniaczane . Obie potrawy będą dobrze komponowały się z wieloma sosami. Pasować do nich będą też, popularne na Górnym Śląsku, kluski czorne . Spróbujcie tego niezwykłego połączenia ziemniaków w dwóch postaciach, a być może nie sięgniecie już po „zwykłe” warianty tego ziemniaczanego dania .

Przepis na tradycyjne czarne kluski

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 jajo

  • mąka ziemniaczana

  • sól do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i myjemy. Połowę gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedzamy je i przeciskamy przez praskę. Druga część ścieramy na tarce o dużych oczkach , podobnie jak przy przygotowaniu placków ziemniaczanych.

Starte, surowe ziemniaki dokładnie odciskamy z wody , najlepiej używając gazy umieszczone na sitku. Płyn z odciśniętych ziemniaków odstawiamy na bok. Ziemniaczaną masę łączymy z ziemniakami ugotowanymi i białym osadem z dna miski. Dokładnie wyrabiamy masę, wyrównując jej powierzchnię .

Z masy wyjmujemy 1/4 ilości ziemniaków. W miejsce tej porcji warzyw wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajo i mieszamy dokładnie, aż składniki się połączą. Formujemy kluski, urywając rękami kawałki ciasta i robiąc z nich kulki.

W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy ją i wrzucamy do niej kluseczki. Gotujemy je partiami, każdą trzymając w wodzie przez 5-7 minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Podajemy z ulubionym sosem lub z okrasą. Smacznego.

Czarne kluski
Czarne kluski są wyjątkowo sycące i smaczne

Źródło zdjęcia: canva/egiss

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis, wikipedia

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy