Niezawodny patent na kruche zrazy wołowe - już nigdy nie zrobisz ich inaczej
![Zrazy wołowe - przygotowanie](https://images.iberion.media/images/1920/6jf_LPM_0_HT_Lk_Zri_F7a775h_K_Zrazy_wolowe_59c9003069.jpg)
Zrazy wołowe są potrawą, która spędza sen z powiek wielu smakoszom. Wystarczy bowiem jeden błąd, a mięso stanie się gumowate. Wołowina dobrze smakuje tylko wtedy, gdy jest krucha i soczysta. Będzie właśnie taka, jeśli gotowanie potrwa wystarczająco długo. Skorzystajcie z naszego przepisu i przygotujcie zrazy tak delikatne, jak nigdy wcześniej.
Niejednokrotnie polecaliśmy wam pyszne dania z wołowiny. Z tego mięsa można przygotować między innymi pyszne bitki czy wyjątkowo soczyste mielone. Zrazy znane są również jako rolada śląska. Tę tradycyjną potrawę obiadową, która podana z kluskami śląskimi i modrą kapustą stanowi tzw. śląski obiad, przyrządza się właśnie z wołowiny. Spróbujcie tego niezwykłego połączenia — zaskoczy was bogactwem smaku.
Przepis na wyśmienite zrazy wołowe
Składniki:
600 g wołowiny
100 g boczku wędzonego parzonego
750 ml bulionu
2 średnie cebule
2 łyżki sosu sojowego
1 średni ogórki kiszony
1 mała cebula do nadziania zrazów
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz i papryka słodka w ilości do smaku
4 łyżeczki musztardy sarepskiej
mąka pszenna
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Mięso kroimy na 4 plastry, rozbijamy je przy pomocy tłuczka. Doprawiamy je solą, pieprzem i słodką papryką. Następnie każdy kawałek układamy na płasko na talerzu lub desce do krojenia i smarujemy go łyżeczką musztardy.
Małą cebulę obieramy z łupiny, siekamy ją i dzielimy na 4 równe porcje. Z boczkiem postępujemy analogicznie. Ogórka kiszonego przekrawamy na 4 części. Na każdym z plastrów mięsa układamy po jednej części cebuli, boczku parzonego i ogórka kiszonego tak, aby dodatki znajdowały się bliżej jednego z brzegów.
Boki plasterków składamy do środka, a następnie zwijamy każdy plaster w ciasny rulon, tworząc roladę. Zrazy wiążemy nitką lub spinamy wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy olej. Zrazy obtaczamy w mące pszennej, a następnie smażymy je na dość dużym ogniu, z każdej strony na rumiano.
Następnie przekładamy je do brytfanny lub garnka. Cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy ją tłuszczu wytopionym z mięsa. Bulion oraz podsmażoną cebulą dodajemy do garnka ze zrazami. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie, a następnie wlewamy sos sojowy.
Garnek ustawiamy na palniku, jego zawartość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 2,5 godziny. Po tym czasie powinno być idealnie kruche i łatwo kroić się nożem.
W razie potrzeby czas gotowania możemy wydłużyć o kilka minut. Danie można też podlewać wodą, jeśli będzie tego wymagało, by się nie przypalić. Pod koniec duszenia doprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Podajemy z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Smacznego.
![Rolady śląskie](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/3BroZryP2sLVvueSByvyAR/ed3345a0bf0491932c98f8d88e3b9865/Rolady__l_skie.jpg)
Źródło zdjęcia: canva/wideonet
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić idealne placki po węgiersku? Wyjdą bosko chrupiące
Idealne na przekąskę placki z batatów - biją na głowę nawet ziemniaczane
źródło: kulinarneprzeboje
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_5_37203bd0b3.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![śmiertelny wypadek](https://images.iberion.media/images/origin/ee_894b14f0e0.jpg)
![Łazik marsjański](https://images.iberion.media/images/origin/Mars_fot_NASA_F_Lickr_NASA_screen_X_4be9dea17c.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![policja](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_Marek_BAZAK_East_News_7751556b85.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![ciasto z 3 składników](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_6005fc15bf.jpg)
![Michał Szpak](https://images.iberion.media/images/origin/Michal_Szpak_fot_KA_Pi_F_0491c687fb.jpg)
![Babcia z wnuczką nad morzem](https://images.iberion.media/images/origin/Babcia_z_wnuczka_3515bbfc07.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Katarzyna Skrzynecka mąż](https://images.iberion.media/images/origin/Katarzyna_Skrzynecka_maz_172125bcb4.jpg)