Smakosze.pl Przepisy Przepis na obłędny sos na bazie lubczyku
canva/schulzie

Przepis na obłędny sos na bazie lubczyku

2 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Używacie w swojej kuchni lubczyku? Wiecie, do czego go dodać, co z niego zrobić? Jeśli nie, mamy dla was przepis na obłędny sos na bazie lubczyku. Ma niepowtarzalny smak, jest zdrowy i podniesie smak wielu potraw.

Wiele osób na hasło lubczyk mówi afrodyzjak. Rzeczywiście w medycynie ludowej wywary z lubczyku były stosowane dla podniesienia libido. Z pewnością zawarte w nim składniki powodują rozszerzanie się naczyń krwionośnych, co dodaje energii i działa pobudzająco. Lubczyk działa też rozkurczowo i jest lekkostrawny

Lubczyk, który ma liście podobne nieco do selera, rośnie nieraz w przydomowych ogródkach i swoją karierę kończy w rosole. Tymczasem można go dodawać jako przyprawę do wielu potraw. Nadaje im smaku zbliżonego do maggi. My proponujemy przygotować z niego sos do sałaty czy makaronu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na obłędny sos na bazie lubczyku

Składniki:

  • 1 pęczek lubczyku

  • ok. 100 ml oliwy z oliwek

  • sól

Przygotowanie sosu lubczykowego

Gałązki lubczyku opłucz, osusz. Oberwij listki, grubo je posiekaj i umieść w wysokiej miseczce. Jeśli łodygi lubczyku są dosyć młode i niezbyt zdrewniałe również możesz je posiekać.

Do miseczki dodaj oliwę z oliwek i szczyptę soli. Całość zmiksuj na jednolitą masę. Sos przelej do słoika, zakręć, trzymaj w lodówce.

Wskazówka: Jeśli chcesz, by sos był bardziej zawiesisty i przypominał pesto, lubczyk zblenduj razem z pestkami słonecznika lub orzechami nerkowca.

Więcej pomysłów na wykorzystanie ziół znajdziecie na naszych stronach. Dowiesz się z nich np. jak zrobić domowy syrop z mięty , poznasz też zalety syropu z majeranku .

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

sos z lubczyku
sos z lubczyku

Źródło zdjęcia: canva/edd1979

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy