Przepis na pierogi z jagodami i serkiem homogenizowanym. Nikt im się nie oprze
Smakowite pierogi z jagodami skuszą niejednego smakosza. Ciocia Mariola do farszu dodaje jeszcze serek homogenizowany, uzyskując smaczniejszą i bardziej sycącą wersję dobrze znanego sezonowego przysmaku. Spróbujecie?
Latem warto choć raz przygotować pierogi z jagodami. Słodki wyrób zyska na wartości, jeśli owoce połączymy z bogatym w białko nabiałem. Proponujemy dodatek waniliowego serka homogenizowanego, który nada daniu przyjemnego aromatu. Skusicie się?
Przepis na pyszne pierogi z jagodami
Z podanych proporcji wyjdzie wam około 100 słodkich pierogów.
Składniki na ciasto:
-
640 g mąki pszennej
-
1,5 szklanki gorącej wody
Składniki na farsz:
-
pół kilograma jagód
-
240 g serka homogenizowanego np. waniliowego
-
2 łyżeczki cukru lub słodzika np. erytrytolu (opcjonalnie)
Jak zrobić pierogi z jagodami i serkiem? Przepis jest bardzo prosty
Zaczynamy od przygotowania ciasta
Mąkę przesiewamy przez sito, najlepiej wprost do dużej miski. Zalewamy ją wrzątkiem i odstawiamy, by nieco przestygła. Dłonią wyrabiamy masę. Powinniśmy uzyskać zwarte, lecz nie twarde ciasto, które nie klei się do dłoni.
Jeżeli jest za twarde — dodajemy wody. Gdy jeszcze przywiera do dłoni — dosypujemy trochę mąki. Gotową masę odkładamy do miski i przykrywamy naczynie ściereczką. Odstawiamy na 30 minut.
Przyrządzamy serowo-owocowy farsz
Jagody płuczemy, by pozbyć się zanieczyszczeń. Odsączamy je. W misce mieszamy serek z cukrem lub słodzikiem. Jeżeli serek, którego używamy, jest już słodki, możemy pominąć ten etap i od razu zmieszać nabiał z jagodami. W wersji serek możemy zastąpić posłodzonym jogurtem sojowym.
Formujemy i gotujemy pierogi z jagodami i serkiem
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Każde z nich wypełniamy małą porcją nadzienia i sklejamy brzegi. Ulepione pierogi odkładamy na deskę obsypana mąka i przykrywamy, by nie obsychały, nim skończymy przygotowanie pozostałych sztuk.
Pierogi z jagodami i serkiem gotujemy partiami w osolonej wodzie przez 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Inne smaczne przepisy na pierogi znajdziecie na naszej stronie. Sprawdźcie pyszną recepturę na doskonałe wegańskie ruskie . Być może spodoba wam się też wersja z bobem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: