Smakosze.pl Przepisy Przepis na placki ziemniaczane z sosem greckim
Canva (oksix, Getty Images)

Przepis na placki ziemniaczane z sosem greckim

12 lipca 2021
Autor tekstu: Dominika Mika

Ogórek jest wyjątkowo uniwersalnym warzywem, z którego można przygotować wiele frykasów. Jeśli placki ziemniaczane ci spowszedniały i chcesz nieco odmiany, spróbuj zjeść je z sosem tzatziki. Dzięki niemu napierają wyrazistego, bardzo ciekawego smaku. Można poczuć się jak na wakacjach w Grecji.

Ogórek nie należy do oczywistych dodatków, które podajemy wraz z plackami ziemniaczanymi. Większość jada jez kwaśną śmietaną, sosem grzybowym lub okazjonalnie cukrem. Jednak zdecydowanie warto dać szansę plackom z ogórkami.

Na naszej stronie można znaleźć wiele sposobów na placki, jak choćby przepis na placki bez smażenia czy placki "rosti" wg przepisu Ani Starmach . W tym przepisie jednak kluczową rolę nie odgrywa składnik ciasta lecz właśnie sos z ogórkami, który niesamowicie prodkreśla smak placków.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Ogórek i placki ziemniaczane - idealne połączenie, które zachwyca wielu smakoszy

Placki ziemniaczane nie są oczywistym wyborem w upalne dni. Jednak dzięki sosowi tzatziki nabierają one nieco bardziej wyrazistego smaku i stają się wręcz orzeźwiające. Wszystko za sprawą soczystych ogórków.

Sos tzatziki wywodzący się ze słonecznej Grecji idealnie współgra z delikatnym smakiem placków ziemniaczanych. Ogórek wraz z jogurtem greckim i czosnkiem tworzy bardzo smaczny, acz delikatny sos.

Jakich składników potrzebujesz?

Sos tzatziki:

  • 1 duży ogórek

  • 200 ml jogurtu greckiego

  • dwa ząbki czosnku

  • sól

  • pieprz

  • 1 łyżka cukru

Placki ziemniaczane:

  • 1 jajko

  • 1 cebula

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • olej

  • 1 kilogram ziemniaków

Jak przygotować placki z sosem tzataziki?

Ogórek umyj i obierz. Następnie zetrzyj go na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski. Zasyp solą i odstaw na 15 minut.

Sos tzatziki idealnie podkreśli smak placków ziemniaczanych
Sos tzatziki idealnie podkreśli smak placków ziemniaczanych

Źródło: Canva (LiliGrapgie, Getty Images Pro)

W osobnej miseczce połącz jogurt z przeciśniętym przez prasę czosnkiem, solą, pieprzem oraz cukrem. Dokładnie wszystko wymieszaj. Z ogórków odciśnij wodę i zmieszaj z sosem. Odstaw do lodówki, aby się przegryzło.

Ziemniaki umyj i obierz. Pokrój na mniejsze kawałki i włóż do blendera razem z cebulą. Zblenduj je na gładką i jednolitą masę i przełóż do większej miski. Do masy dodaj jajko oraz mąkę i dokładnie wymieszaj.

Smaż placki na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Podawaj z sosem w osobnej miseczce.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Doradca Smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Dominika Mika

Wydawczyni portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy