Placki ziemniaczanepixabay.com

Placki ziemniaczane bez smażenia? Smakują jeszcze lepiej niż z patelni, wystarczy zastosować 1 trik

Placki ziemniaczane to kultowa potrawa, którą kojarzą wszyscy. Te najpyszniejsze są wyjątkowo chrupiące i idealnie wysmażone. Jak się okazuje, jest przepis na ich lżejszą wersję.

Placki ziemniaczane to jedna z najbardziej znanych potraw nie tylko w kuchni polskiej. Podajemy je na słodko lub wytrawnie, a najczęściej w towarzystwie gulaszu oraz śmietany. Są różne sposoby na wykonanie tej potrawy. W zależności od przepisu, możemy poznać nowe receptury czy sposoby ich przyrządzania. W tym przepisie zdradzamy jeden trik, który sprawi, że placki będą lepsze w smaku od tych z patelni.

Syn Sylwii jadł obiady w szkole. Nie wytrzymała, gdy usłyszała co zaproponowała dyrekcjaSyn Sylwii jadł obiady w szkole. Nie wytrzymała, gdy usłyszała co zaproponowała dyrekcjaCzytaj dalej

Placki ziemniaczane, które znają wszyscy

Przygotowanie idealnych placków ziemniaczanych uznawane jest za sztukę. Powinny być właściwej grubości, konsystencji oraz poziomu wysmażenia. To te zrobione na chrupko przychodzą na myśl o dobrych plackach ziemniaczanych. Większość przepisów bazuje na tych samych składnikach. Powinny zatem wyjść zawsze o podobnej formie, a jednak nie jest to takie oczywiste.

Dla wielu osób, które dbają o swoją formę i uważają na to, co kładą na talerzu, placki ziemniaczane są zbyt ciężką potrawą. Nie chodzi o same składniki, co właśnie o sposób ich przyrządzania. Aby wydobyć z nich najlepszy smak i chrupkość, o której tyle się mówi, należy smażyć je na głębokim tłuszczu. Można oczywiście odsączyć placki po usmażeniu na ściereczce z nadmiaru oleju, ale dla osób ze zdrowymi nawykami żywieniowymi i tak jest to etap nie do przejścia.

Jak się okazuje, istnieją przepisy na placki ziemniaczane bez smażenia, które bezapelacyjnie są lżejszą wersją tych klasycznych. Warto pamiętać o tym, że nie tylko ze względu na upodobania rezygnuje się ze smażonych potraw. Należą one do ciężkostrawnych, przez co ludzie z problemami zdrowotnymi są po prostu zmuszeni do wyeliminowania placków ziemniaczanych ze swojej diety. Dieta lekkostrawna surowo zabrania spożywania potraw tłustych i takich, które będzie ciężko strawić naszemu żołądkowi czy jelitom.

Dzisiaj grzeje:

  1. Zmiksuj sok z cytryny z 2 składnikami. Nie ma lepszego naturalnego lekarstwa na migrenę
  2. Wyszła na jaw cała prawda o krzyżu na Giewoncie. Niewiarygodne wieści z Zakopanego
  3. Stawia na nogi w 2 dni, wszystko za sprawą niesamowitego miksu naturalnych antybiotyków. Udoskonalony syrop z cebuli działa natychmiast

Placki ziemniaczane bez smażenia

Składniki:

Placki ziemniaczane:

1 kg ziemniaków
1 mała lub ½ dużej cebuli
1 ząbek czosnku
3 łyżki oleju z ryżu o smaku chili SoRiso
½ pęczka koperku
2 jajka
1 łyżka mąki pszennej
Sól, pieprz, majeranek (po około ½ łyżeczki)

Sos:

200 g jogurtu naturalnego
½ pęczka koperku
1 mały ząbek czosnku
Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki myjemy, obieramy oraz ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Podstawą jest odcisnąć z ziemniaków zebrany płyn, a następnie dodać do nich kolejne składniki. Między innymi przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obraną i startą na drobnych oczkach cebulę. Do całości dodajemy koper, olej z ryżu, jajka i przyprawy.

Wszystko ze sobą starannie mieszamy do całkowitego połączenia się ze sobą składników. Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy porcję placków. Po jednej łyżce na placek ziemniaczany. Jeśli chcemy, możemy wysmarować papier olejem z ryżu dodatkowo dla jeszcze większego smaku całości. Warto pamiętać, aby placki się ze sobą nie stykały i miały trochę miejsca z każdej strony.

Przygotowaną blachę wstawiamy do piekarnika, który nagrzewamy do 200 stopni. Pieczemy je około 25 minut, a następnie wyjmujemy blachę po to, aby przewrócić placki na drugą stronę i piec je ponownie do około 15 minut.

Całość można podać z dipem dowolnego rodzaju. Ten z bieżącego przepisu przygotowujemy przez wymieszanie jogurtu naturalnego z posiekanym koprem, przeciśniętym czosnkiem przez praskę oraz solą i pieprzem. Schłodzony będzie smakować najlepiej. Życzymy smacznego.

Chrupiąca, kolorowa i niebywale zdrowa surówka z ogórków kiszonych. Oryginalny smak pokocha każdy smakoszChrupiąca, kolorowa i niebywale zdrowa surówka z ogórków kiszonych. Oryginalny smak pokocha każdy smakoszCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Dziś wszedł w życie nowy zakaz obowiązujący wszystkich Polaków. Fatalne wiadomości, należy wiedzieć
  2. Nie kwarantanna zatrzymuje ich w domach. Kary nic nie wnoszą, mieszkańcy powoli załamują ręce
  3. Babcia podzieliła się sekretnym przepisem na marynowaną kapustę. Znika ze stołu jako pierwsza
  4. Przepyszne ciasto "Telewizor" zrobisz w niecałe 10 minut, zupełnie bez pieczenia. Słodkie marzenie każdego wielbiciela słodkości
  5. Czy gotujesz rosol na kurczaku? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj genialny trick babć
  6. Od dziś zaczyna obowiązywać ważny zakaz. Wielu Polaków może mieć duże problemy
  7. Niesamowite spotkanie na dnie oceanu. Niezwykle rzadki okaz, naukowcy nie mogli uwierzyć

Źródło: Przepisy Joli

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł