Smakosze.pl Przepisy Przepis na prawdziwy kapuśniak z kiszonej kapusty
canva/Thomas Francois, Getty Images

Przepis na prawdziwy kapuśniak z kiszonej kapusty

20 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kapuśniak jest prawdziwym uosobieniem zimowych ferii spędzonych u babci - to właśnie w takiej scenerii najczęściej przychodziło nam jeść tę pyszną zupę. Jeśli tęsknisz do tamtych lat, mamy dla ciebie przepis na oryginalny kapuśniak. Gdy podasz go do stołu, domownicy będą zachwyceni.

Kapuśniak jest zupą, która z powodzeniem może zastąpić wszystkie inne dania podczas obiadu. Duża ilość warzyw oraz wędzonego mięsa sprawia, że wystarczą dwie pokaźne miski, aby być całkowicie najedzonym.

Wielu osobom kojarzy się on z beztroskimi latami dzieciństwa, kiedy po zabawie na podwórku, przychodził czas na pokrzepiający talerz wyrazistego i kwaśnego kapuśniaku. Ciężko wyobrazić sobie lepszy sposób na ukojenie głodu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na prawdziwy kapuśniak z kiszonej kapusty

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Przeczytaj ten artykuł , w którym pokazujemy pyszną zupę serową z serków topionych. W tym tekście zdradzamy sposób na dobre zagęszczenie flaczków.

Składniki:

  • 500 g surowych żeberek wieprzowych

  • 500 g kiszonej kapusty

  • 1 szklanka soku z kapusty

  • 200 g boczku wędzonego

  • 2 duże marchewki

  • 4 ziemniaki

  • 2 pietruszki

  • 1 seler

  • 1 cebula

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • biała część pora

  • kilka gałązek lubczyku

  • 1 łyżka kminku mielonego

  • majeranek

  • ziele angielskie

  • liście laurowe

  • sól

  • pieprz

Zacznij od wlania 3 litrów wody do garnka i włożenia do niego mięs. Gotuj całość przez około 2 godziny, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Oskub je i mięso wrzuć z powrotem do wywaru.

Do zupy wrzuć lisie laurowe i ziele angielskie. Warzywa korzeniowe i cebulę obierz. Cebulę posiekaj w kostkę, a resztę zetrzyj na tarce. Kapustę posiekaj na drobne kawałki. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości w osobnym garnku.

Do zupy dodaj resztę przypraw, warzywa korzeniowe, cebulę oraz kiszoną kapustę. Gotuj je, aż wszystkie będą miękkie. Dopraw zupę solą i pieprzem, a także wlej sok z kapusty. Zagęść kapuśniak odrobiną wody z mąką. Podawaj z ugotowanym ziemniakami.

Kapuśniak

Źródło: canva/Mariha-kitchen, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy