Smakosze.pl
Zupa serowa

canva/CCat82, Getty Images

Prosta, tania i pyszna zupa krem z serków topionych z szynką

14 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Zupa serowa wcale nie musi być kosztowna, żmudna w przygotowaniu i skomplikowana. Ta wersja, zrobiona z topionych serków pokazuje, że można wykonać ją w kilka chwil za niewielkie pieniądze. Dodatek wędzonej szynki jeszcze bardziej podkręci jej smak.

Zupa serowa wywodzi się oryginalnie z kuchni francuskiej, gdzie gotowana jest na bulionie wołowym, aby jeszcze bardziej uwypuklić jej walory smakowe. Nie każdy ma jednak czas i możliwości na taki obiad.

Dlatego doskonałą alternatywą jest zrobienie jej z serków topionych, które są szeroko dostępne, tanie i smaczne. Pamiętaj, aby wędlinę podsmażyć na odrobinie masła, co doda faktury i koloru.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na zupę serową z serków topionych

Chcesz poznać więcej przepisów na pyszne dania? W tym artykule pokazujemy, jak długo należy gotować leśne grzyby. Ten tekst zdradza przepis na placki ziemniaczane z gotowanych kartofli.

Składniki:

  • 1,5 l rosołu

  • 400 g serków topionych

  • 100 g szynki wędzonej

  • 2 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • masło

  • sól

  • pieprz

  • słodka papryka w proszku

  • grzanki

  • pęczek natki pietruszki

Zacznij od pokrojenia szynki w kostkę i podsmażenia jej na odrobinie masła, aż nabierze brązowego koloru. Odłóż ją na bok. Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj w drobną kosteczkę. Je również podsmaż.

Ciasto Ewy Wachowicz

Ciasto z jabłkami Próżniak od Ewy Wachowicz - prosty przepis

CZYTAJ DALEJ

W garnku zagotuj rosół i wrzuć do niego cebulę wraz z czosnkiem. Po 5 minutach dorzuć do niej topione serki i mieszaj, aż zaczną się rozpuszczać. Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.

Dopraw krem solą, pieprzem i słodką papryką. Podając ozdób ją smażoną szynką, siekaną świeżo natką pietruszki oraz grzankami. Smacznego.

Zupa serowa

Źródło: canva/Karina Zhelnina, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: garneczki.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

placki

Przepisy

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >
biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >