Przepis na puszysty omlet z 2 składników. Ekspresowe śniadanie w 10 minut
Puszysty omlet z dwóch składników to pomysł na błyskawiczne śniadanie, które będzie gotowe w zaledwie 10 minut. Omlet przygotujesz bez grama mąki i proszku do pieczenia, będzie prosto, szybko i pysznie. Jak zrobić puszysty omlet?
Niektórzy robią omlet z mąką, inni dodają sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, mleko i inne składniki. Omlet będzie pięknie wyrośnięty nawet wtedy, kiedy przygotujesz go wyłącznie z jajek i odrobiny soli. Jak zrobić puszysty omlet?
Sekretem puszystego omleta jest ubicie żółtek i białek osobno. Piana białkowa sprawi, że omlet będzie lekki jak chmurka i bardzo puszysty. Jak zrobić puszysty omlet? Bardzo ważna jest również patelnia, dzięki której omlet nabierze odpowiedniej formy. Musi być teflonowa i mieć maksymalnie 20 cm średnicy.
Tak przygotowany omlet podaj z pomidorami, ogórkami, sałatką. Jeśli masz ochotę na omlet na słodko, do żółtek dodaj odrobinę cukru lub cukru z wanilią i podaj np. z owocami sezonowymi lub grillowanym bananem.
Prosty przepis na puszysty omlet
Składniki:
-
3 jajka
-
szczypta soli
Dodatkowo:
-
masło klarowane do smażenia
-
patelnia teflonowa o średnicy maksymalnie 20 cm
Jak zrobić puszysty omlet? Wyjaśniamy krok po kroku
Białka oddziel od żółtek, żółtka rozbij mikserem. Z białek i szczypty soli zrób sztywną pianę, następnie dodaj ją do żółtek i wymieszaj. Tak przygotowaną masę przełóż na nagrzaną patelnię z odrobiną masła klarowanego.
Patelnię przykryj i smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Po tym czasie złóż omlet na pół i delikatnie dociśnij, pozostaw na patelni około pół minuty i podaj.
Z jajek przygotujesz również wyśmienitą jajecznicę z pomidorami i skwarkami . Jeśli szukasz pomysłu na śniadanie z awokado- tu poznasz 3 ciekawe inspiracje, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: