Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jajecznica z pomidorami i skwarkami. Pomysł na pyszne śniadanie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 22.06.2022 08:15

Jajecznica z pomidorami i skwarkami. Pomysł na pyszne śniadanie

Jajecznica z pomidorami i skwarkami. Pomysł na pyszne śniadanie
canva/photosimysia

Pomysł na szybkie, proste i pyszne śniadanie? Przygotuj jajecznicę z pomidorami, boczkiem wędzonym i cebulką. Potrawę przygotujesz w kilka minut, a połączenie skwarków z dojrzałymi warzywami zachwyci każdego smakosza.

Nie ma lepszego śniadania od jajecznicy podanej z kromką świeżego chleba z masłem. Jajka możemy przygotować z przeróżnymi dodatkami, które wzmacniają ich smak i sprawiają, że śniadanie wygląda bardzo apetycznie i smakuje jeszcze lepiej.

Jajecznica z pomidorami i skwarkami to absolutny hit. Pamiętajmy, aby pomidor do jajecznicy był mięsisty, ale nie wodnisty, ponieważ składniki zaczną się dusić, nie smażyć, co zepsuje smak. Słodki, dojrzały pomidor podsmażony z boczkiem i cebulą to pyszne dodatki do szybkiego śniadania z jajek.

Jajka wbijmy do osobnej miski i rozmąćmy je z przyprawami i odrobiną mleka, dzięki czemu jajecznica będzie smażyć się lepiej, szybciej i będzie puszysta i delikatna. W śniadaniu nie może zabraknąć również świeżego szczypiorku lub natki pietruszki, które są przysłowiową wisienką na torcie.

Przepis na jajecznicę z pomidorami i skwarkami

Składniki na 2 porcje:

  • 6 jajek

  • 4 plastry boczku wędzonego parzonego

  • mięsisty, dojrzały pomidor

  • pół małej cebul czerwonej

  • 2 łyżki mleka

  • sól, pieprz

  • szczypiorek lub natka pietruszki do podania

  • łyżka masła

Jak zrobić jajecznicę z pomidorami na śniadanie?

Na patelni rozpuść masło, następnie dodaj pokrojone plastry boczku i smaż na wolnym ogniu przez chwilę, następnie dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli, a z boczku powstaną skwarki.

Pomidora pokrój w drobną kostkę i dodaj na patelnię i smaż jeszcze kilka minut. W tym czasie jajka wbij do miseczki, oprósz je solą, pieprzem, wlej mleko i dokładnie wymieszaj. Rozmącone jajka wlej na patelnię.

Całość smaż do uzyskania jajecznicy o odpowiedniej konsystencji. Uważaj, żeby jej nie przypalić i nie wysuszyć. Gdy będzie już gotowa, dopraw ją do smaku solą, solidnie oprósz posiekanym szczypiorkiem lub natką i podaj.

Jajka i pomidory to rewelacyjnie połączenie. Przygotuj również szakszukę, czyli tradycyjne, proste śniadanie kuchni Bliskiego Wschodu, Jajka smażone z papryką, pomidorami i harrisą smakują fenomenalnie.

Jajecznica z pomidorami
canva/zevei-wenhui

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie.pl