Przepis na pyszną, pieczoną bagietkę czosnkową. Tania i smaczna przekąska
Bagietkę czosnkową można z łatwością kupić w wielu sklepach, jednak znacznie smaczniejszą i przede wszystkim zdrowszą opcją, jest zrobienie jej samodzielnie. Domowe pieczywo, własnoręcznie utarte masło czosnkowe i świeże zioła jest tak smacznym połączeniem, że ciężko powstrzymać się przed zjedzeniem przynajmniej kilku sztuk. Receptura przez nas opisywana pozwoli sporządzać idealne bagietki za każdym razem.
Bagietka czosnkowa to klasyczna przekąska, którą często wybieramy jako drugie śniadanie, czy szybki i smaczny pomysł na kolację. Zawsze można sporządzić spory zapas świeżego pieczywa i je zamrozić. Gdy przyjdzie ochota na coś ciepłego i chrupiącego, wystarczy posmarować bułkę czosnkowym masłem i podpiec, aby cieszyć się jej smakiem.
Z pozoru przyrządzanie bagietek w domowej kuchni może wydawać się skomplikowane. Jedynym wymogiem jest tylko odrobina wolnego czasu potrzebnego do wyrobienia ciasta - reszta etapów praktycznie nie wymaga żadnej uwagi. Niewielka ilość łatwo dostępnych składników, które wypisane są w przepisie, to kolejny atut tej receptury.
Przepis na domową bagietkę czosnkową
Składniki:
-
30 g drożdży świeżych
-
szklanka ciepłej wody
-
łyżka cukru
-
łyżeczka soli
-
55 ml oleju
-
3 szklanki mąki
-
60 g masła
-
3 ząbki czosnku
-
świeża natka pietruszki
-
pieprz ziołowy
Rozpocznij od zrobienia zaczynu. Drożdże wkrusz do miseczki i wsyp do nich cukier. Rozetrzyj je, aż uzyskasz płynną konsystencję. Do drożdży wlej ciepłą wodę i wsyp 1 łyżkę mąki. O dstaw zaczyn w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 15 minut, żeby grzyby zaczęły pracować.
Do dużej miski przesiej resztę mąki i wlej do niej gotowy zaczyn. Dopraw składniki solą i wlej olej. Zacznij mieszać masę łyżką, a gdy ta stanie się zbyt gęsta, wyrabiaj ją rękoma. Uformuj z ciasta kształt bagietek, natnij płytko w kilku miejscach i odłóż do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Wstaw do niego bagietki i piecz przez 25 minut. W międzyczasie posiekaj drobno czosnek z natką pietruszki i wrzuć je do masła. Utrzyj je na gładką masę. w 20 minucie pieczenia natrzyj bagietki masłem czosnkowym i piecz kolejne 5 minut. Podawaj na ciepło. Smacznego.
Z powodzeniem możesz również eksperymentować z różnymi ziołami, przyprawami i dodatkami. Do takich bagietek świetnie pasuje świeży rozmaryn i nasiona sezamu.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić wyjątkowo łatwą domowy chleb bez wyrabiania. Ten tekst wyjawia prosty przepis na domową chałkę.
Źródło zdjęcia: canva/Svetlana Monyakova, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kuroń zdradził sekret doskonałego ciasta na pizzę. Smakuje lepiej niż z drogich restauracji
-
Babciny przepis na dżem z agrestu. W sklepie takiego nie dostaniesz
Źródło: Przepis autorski Zapraszamy na nasz Instagram