Przepis na serowe oponki z cynamonowym lukrem
Serowe oponki wcale nie muszą gościć na naszych stołach jedynie podczas Tłustego Czwartku czy ważnych uroczystości. Ich przygotowanie jest na tyle proste, że można smażyć je przez cały rok - połączenie sera twarogowego oraz cynamonowego lukru sprawia, że ciężko się od nich oderwać. Warto przy tym pamiętać, że choć smakują najlepiej zaraz po usmażeniu, następnego dnia są równie pyszne.
Serowe oponki, czyli nic innego jak rodzaj pączka z dziurką w środku, najczęściej kupujemy w ulubionej cukierni z okazji świętowania ważnego dnia. Jeśli jednak przyszła cię nagła ochota na skosztowanie ich, wcale nie musisz czekać wielu tygodni.
Samo gotowanie oponek jest z kolei stosunkowo proste i szybkie, więc praktycznie każdy znajdzie chwilę na zrobienie ciasta i usmażenie go. Cynamonowy lukier nadaje pączkom wyrazistego smaku, mimo to nie trzeba się do niego ograniczać. Świetnie sprawdzi się również polewa czekoladowa, czy krem waniliowy do wypełnienia wnętrza.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Sprawdź nasze inne pomysły, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na kopytka z kaszy gryczanej, które świetnie komponują się z ciemnym sosem. Ten tekst poświęcony szarlotce z jabłkami papierówkami.
Przepis na serowe oponki z lukrem cynamonowym
Składniki:
Ciasto:
-
500 g mąki pszennej
-
4 żółtka
-
2 łyżeczki cukru wanilinowego
-
pół kilograma sera półtłustego
-
1 łyżeczka octu
-
pół szklanki cukru
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
szklanka kwaśnej śmietany
-
kieliszek spirytusu
Lukier:
-
1 laska cynamonu
-
szklanka cukru pudru
-
3 łyżki wody
Zacznij od przeciśnięcia twarogu przez praskę do ziemniaków. Mąkę przesiej i wsyp na stolnicę. Dodaj do niej ser, śmietanę, ocet, cukier i cukier waniliowy oraz sodę oczyszczoną. Wymieszaj ciasto, aż utworzy gładką i jednolitą masę. Rozwałkuj je na około 1,5 cm grubości.
Przy użyciu szklanki wykrawaj z ciasta kółka, z których za pomocą nakrętki lub kieliszka, wytnij środki. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz z dodatkiem spirytusu, który uchroni pączki przed wchłonięciem zbyt dużej ilości oleju . Smaż oponki z obu stron, aż uzyskają ładny brązowy kolor.
Cukier puder wymieszaj ze świeżo startym cynamonem. Możesz dodać do niego szczyptę cukru wanilinowego. Następnie dolej do cukru wodę, aż uzyskasz odpowiednio gęstą konsystencję. Teraz wystarczy zanurzyć usmażone oponki w lukrze i odstawić je do zestalenia. Najlepiej smakują do mocnej kawy. Smacznego.
Źródło: P_Wei, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: gotowanie.onet.pl