Przepis na sok z selera naciowego
Seler naciowy jest niezwykle smacznym i zdrowym warzywem, które świetnie komponuje się z daniami mięsnymi, sałatkami, surówkami. Z selera przygotujesz również przetwory na zimę oraz pożywny i bardzo zdrowy sok, który doda Ci energii na cały dzień. Poznaj przepis na sok z selera naciowego.
Sok z selera naciowego ma wiele prozdrowotnych właściwości, między innymi normuje ciśnienie krwi, pracę serca, wzmacnia układ nerwowy i odpornościowy. Sok z selera naciowego to również bogactwo antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia, oczyszczają organizm z toksyn, wzmacniają skórę, włosy, paznokcie i zapobiegają powstawaniu nowotworów.
Sok z selera naciowego z jabłkami ma intensywny smak i aromat dzięki zawartym w łodygach olejkom eterycznym. Sok możesz wzbogacić łyżką miodu, marchewką lub ananasem, aby był słodszy i przełamać nieco jego lekko ostry smak.
Z selerem naciowym przygotujesz również pyszne koktajle, które wzmocnią Twoją odporność i poprawią samopoczucie. Tu znajdziesz przepisy na kolorowe koktajle z selera naciowego.
Przepis na sok z selera naciowego
Składniki na jedną porcję:
5 łodyg selera
2 zielone jabłka
200 ml wody
Jak przygotować sok z selera naciowego?
Łodygi umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki, jabłka obierz ze skóry, wyjmij pestki i pokrój. Do szklanego blendera wlej wodę, dodaj jabłka i seler i zblenduj, aż powstanie sok. W razie potrzeby rozcieńcz odrobiną wody.
Sok z selera naciowego możesz również przygotować w sokowirówce, wystarczy, że wrzucisz składniki do urządzenia.
Przygotowany sok możesz przechowywać w lodówce do 12 godzin.