Przepis na tani obiad z ziemniaków według Tomasza Strzelczyka
Ziemniaki można przygotować na bardzo wiele sposób, a jedynym limitem są składniki, które obecnie mamy pod ręką. Nawet jeśli lodówka świeci pustkami i nie ma ochoty na wyjście do sklepu, można z łatwością przygotować nie tylko smaczny, ale i tani obiad.
Tomasz Strzelczyk jest dobrze znanym kucharzem, który prowadzi popularny kanał na YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA. Pokazuje na nim przeróżne przepisy i porady, dzięki którym Polacy wiedzą jak przyrządzać łatwe, a zarazem pyszne posiłki.
Ziemniaki i mąka wystarczą na obiad
Kartofle są doskonałym źródłem węglowodanów, które są powoli wchłaniane przez organizm - taka właściwość pozwala wydłużyć uczucie sytości. Kolejnym atutem pyrek jest duża zawartość witaminy C, która konieczna jest do zachowania dobrej odporności.
Strzelczyk zaprezentował przepis na regionalne prażoki, czyli proste placki z gotowanych ziemniaków i mąki. Można podawać je jako samodzielny posiłek, lecz bez problemów pasują do mięsnych sosów czy, tak jak podał je Strzelczyk, świetnie smakują z okrasą i surówką z kiszonej kapusty.
Na naszej stronie możesz przeczytać wiele informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Z tego artykułu dowiesz się o niedługim wprowadzeniu na rynek larw chrząszcza, jako potencjalny produkt spożywczy W tym tekście zdradzamy, jak wyglądał w młodości Damian Kordas, jeden z najlepszych kucharzy młodego pokolenia.
Źródło: Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Przepis na prażoki Tomasza Strzelczyka
Składniki:
-
1 kilogram ziemniaków
-
320 gramów mąki pszennej
-
sól
-
pieprz
Ziemniaki dokładnie obierz i wytnij z nich wszelkie brzydko wyglądające fragmenty. Umyj je pod bieżącą wodą i włóż do garnka z wodą. Postaw garnek na gazie i gotuj kartofle do całkowitej miękkości. Połowę wody odlej z garnka do osobnego naczynia, a resztę pozostaw z bulwami.
Do garnka wsyp 320 gramów mąki pszennej. Gotuj całość przez 10 minut na niewielkim ogniu, aż mąka przestanie być surowa. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolej odrobinę wody. Mikserem wyrób ciasto na gładką konsystencję, podobną do kremu karpatkowego.
Dopraw ciasto solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj na niego porcję ciasta przy pomocy łyżki. Smaż prażoki na złoty kolor z obu stron. Podawaj na gorąco ze swoimi ulubionymi dodatkami lub bez. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: