Przepis na tanią sałatkę Cezar z kurczakiem
Kawałki kurczaka okraszone sałatą i aromatycznym sosem są idealną opcją dla osób dbających ceniących lekkie, lecz pożywne posiłki. Danie to jest idealne na lato, a jego wykonanie nie jest zbyt trudne. Koszt przygotowania potrawy w wersji domowej stanowi jest bardzo niski.
Latem, gdy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy, warto jeść lekkie sałatki, które dostarczą nam odpowiednich wartościowych składników i zaspokoją uczucie głodu. Ciekawą opcją na wakacyjny posiłek może okazać się sałatka z jajkami, rzodkiewką, kiełkami słonecznika i płatkami migdałów .
Miłośnicy kolorowych dań na pewno docenią też wielobarwne sałatki warstwowe . My jednak skupimy się na jednej z najpopularniejszych sałatek - Cezar. Choć przepis na nią wydawałby się banalny, każdy modyfikuje ją na swój własny sposób.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jakich składników potrzeba do przygotowania klasycznej sałatki Cezar?
Kurczak podany w formie sałątkuj Cezar w restauracji Magdy Gessler "U Fukiera" kosztuje 58 złotych, więc zwykła przekąska dla dwóch to już kosz ponad 100 złotych. O wiele taniej, a niekoniecznie gorzej, można przygotować ją we własnej kuchni
Składniki:
-
Filet z kurczaka - 300 g
-
Pół dużej główki sałaty rzymskiej
-
Odrobina oliwy
-
Kilka łyżek startego parmezanu
-
Kawałek bagietki
Lista składników na sos:
-
Majonez - 4 łyżki
-
Musztarda - łyżka
-
Czosnek - 1 ząbek
-
Sok z cytryny - półtorej łyżeczki
-
Sos worcestershire - łyżeczka
Jak przygotować sałatkę Cezar?
Mięso z kurczaka pokrój na 4 kawałki. Posolone oraz popieprzone wysmaruj oliwą i smaż po kilka minut z każdej strony.
Pokrój bagietkę w kostkę i smaż na minimalnym ogniu 5 minut. Wymieszaj wszystkie składniki na sos ze zmielonym czosnkiem i dopraw solą oraz pieprzem.
Pokrój sałatę i wymieszaj z połową sosu. Resztę sosu dodaj do kurczaka, mięso posyp parmezanem i grzankami.
Kurczak w tak przygotowanej, domowej wersji sałatki Cezar jest niezwykle delikatny. Poza walorami smakowymi warto również zwrócić uwagę na koszt. Sałatka zrobiona własnoręcznie kosztuje wielokrotnie mniej niż w restauracji Magdy Gessler.
Źródło: Canva (Plateresca, Getty Images Pro)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
źródło: kwestiasmaku.com