Sałatki warstwowe można podawać w pucharkach, salaterkach lub miskach
https://pixabay.com/

Sałatki warstwowe - najlepsze przepisy

Kolorowe, zaskakujące smakiem, efektownie podane - takie przekąski można przygotować szybko i bez obaw postawić na stole, gdy przybędą goście. Sałatki warstwowe sprawdzą się jako przekąska i dodatek do dania głównego. Można w nich zmieniać składniki w zależności od upodobań i zawartości lodówki, a także dodać do nich świeże zioła, ser czy mięso. Cokolwiek, co sprawi, że sałatka stanie się jeszcze bardziej smaczniejsza.

W prawie każdym warstwowym przepisie na sałatkę znajdziemy różne składniki. Kiedy robimy sałatkę, myślimy o dwóch rzeczach. Pierwsza to kolor. Chcemy, żeby nasza sałatka była ładna. Drugi to białko. Dobrym rozwiązaniem jest mięso lub jajka. Jajko zawiera 13 niezbędnych witamin i minerałów oraz nie ma cukru ani węglowodanów. Dodanie jajek do sałatki to wspaniały sposób na dodanie nie tylko białka, ale także innych ważnych składników żywieniowych.

Sałatki warstwowe - sałatka warstwowa z kurczaka

Czas przygotowania 20 minut, porcja ok. 390 kcal, 4 porcje

Składniki: 2 piersi z kurczaka, przyprawa gyros, sałata masłowa lub mieszanka sałat, puszka kukurydzy, 4 ogórki kiszone, keczup pikantny, 3 łyżki jogurtu greckiego, 2 łyżki majonezu, gotowy sos sałatkowy, 1/2 pęczka posiekanej antki pietruszki, olej do smażenia.

Wykonanie

Filety kroimy w niedużą kostkę, podsmażamy kilka minut na oleju i doprawiamy przyprawą gyros. Studzimy. Opłukaną i osuszoną sałatę rwiemy na kawałeczki. Kukurydzę porządnie odsączamy. Ogórki siekamy na drobne kawałeczki. Jogurt łączymy z majonezem, natką pietruszki i sosem sałatkowym. W pucharkach układamy warstwami: sałatę, kukurydzę, ogórki, keczup, kurczaka, sos jogurtowy i znów sałatę.

Sałatki warstwowe - caprese z pikantną nutą

Czas przygotowania 15 minut, porcja 250 kcal, 3 porcje

Składniki: 3 plastry wędzonego boczku, ok. 50 dag pomidorków koktajlowych, 25 dag mozzarelli, 3 całe brzoskwinie z syropu, świeża bazylia. Sos: 3 łyżki oliwy, szczypta chili, sól, pieprz, ocet balsamiczny do smaku.

Wykonanie

Boczek rumienimy na patelni delikatnie podsmażając. Brzoskwinie odsączamy i kroimy. Pomidorki myjemy i także kroimy. Połowę bazylii siekamy. W szklankach układamy warstwami: brzoskwinię, mozzarellę, bazylię, pomidorki. Składniki na sos łączymy, zalewamy składniki sałatki, ozdabiamy listkami bazylii i boczkiem nadzianym na patyk do szaszłyków.

Sałatki warstwowe - wykwintna sałatka w pucharku

Czas przygotowania 20 minut, porcja 240 kcal, 6 porcji

Składniki: 2 małe upieczone buraczki, duże dojrzałe awokado, 2 podwójne filety śledziowe z zalewy octowej, 6 łyżek majonezu, 4 jajka, świeżo mielony kolorowy pieprz, sól do smaki, oliwa, natka pietruszki do dekoracji, sok z cytryny

Wykonanie

Burczaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Starte buraczki przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy odrobinę oliwy, mieszamy. Gotowe wykładamy na dno każdego z przygotowanych pucharków.

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Awokado obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.

Śledzie odsączamy z zalewy, zdejmujemy z nich skórę i kroimy w kostkę. Na buraczki wykładamy kolejno warstwy: rybną, awokado i na koniec pokrojone jajka. Na wierzch wykładamy po łyżce majonezu. Majonez oprószamy kolorowym pieprzem i dekorujemy natką pietruszki.

Sałatki warstwowe - sałatka z kukurydzą i ryżem

Czas przygotowania 40 minut, porcja ok. 300 kcal, 6 porcji

Składniki: 150 g białego ryżu, puszka kukurydzy, słoik małych kolb kukurydzy, 10 rzodkiewek, 6 jajek, 6 łyżek majonezu, 4 łyżki sosu pomidorowego, pęczek szczypiorku, kawałek pora, sól, pieprz.

Wykonanie

Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Odsączamy i studzimy. Ugotowane na twardo jajka kroimy w kostkę. Kukurydzę i małe kolby odsączamy z zalewy. Małe kolby kroimy na kawałki, pora w piórka, a rzodkiewki w plasterki. Siekamy drobno szczypiorek.

W salaterkach układamy kolejno warstwy: ryż, sos pomidorowy, kukurydza, por, połowa jajek, doprawiamy solą i pieprzem oraz majonezem. Układamy małe kolby kukurydzy, resztę jajek i rzodkiewki. Wierzch posypujemy szczypiorkiem i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Sałatki warstwowe - Siedmiu Wspaniałych

Czas przygotowania 80 minut, porcja ok. 520 kcal, 12 porcji

Składniki: 0,5 kg boczku, szklanka majonezu, 1/3 szklanki kwaśnej śmietany, łyżka białego cukru, 2/3 szklanki startego parmezanu lub cheddar, duża sałata lodowa, 40 dag pomidorów koktajlowych, 2 szklanki zielonego groszku, 6 dużych jajek na twardo, 30 dag sera cheddar lub parmezanu.

Wykonanie

Smażymy boczek na dużej patelni na średnim ogniu aż będzie równomiernie brązowy i chrupiący. Gdy już będzie gotowy, przekładamy go na talerz odsączamy nadmiar tłuszczu papierowymi ręcznikami. Następnie kruszymy boczek i odstawiamy.

Przygotowujemy dressing. Mieszamy majonez, śmietanę, cukier i ser. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki.

W dużej szklanej misie układamy warstwy sałatki: opłukaną, wysuszoną i posiekaną sałatę, przecięte na pół pomidory koktajlowe, groszek, jajka i ser (ostry lub łagodny). W przypadku jajek można natrafić na problem z obieraniem ich ze skorupek. Świeże jajka są najtrudniejsze do obierania. Możemy sobie pomóc, wkładając gorące jajka do miski z lodowatą wodą, aby je szybko schłodzić. Chłodzenie sprawia, że jajko lekko się kurczy się, co ułatwia jej odrywanie. Pozostawiamy jajka w lodowatej wodzie na 5 minut, a następnie obieramy.

Wyjmujemy dressing i kładziemy go na sałatkę, przykrywając jak największą część wierzchu. Całość posypujemy rozdrobnionym boczkiem.

Sałatkę można też przygotować w pojedynczych porcjach (pucharki, wyższe salaterki). Podajemy z letnimi potrawami - grillowanym kurczakiem, wędzonym indykiem lub zapiekankami.

Chris Adams,Vin, Lee, Britt, Bernardo O’Reilly, Harry Luck i Chico LUBIĄ TO. A Calvera nie.

Następny artykuł