Przepis na tę potrawę dostałam od znajomego kucharza. Lepiej przyrządzonego mięsa w życiu nie jadłam
Nie wyobrażasz sobie posiłku bez mięsa? W takim razie wypróbuj przepis na doskonale doprawione danie z mięsem w roli głównej. Smaku i aromatu mu nie brakuje, a dobór przypraw sprawia, że taki rarytas każdy zje z prawdziwą przyjemnością.
Mięso, które zachwyca smakiem i aromatem
Mięso często gości na moim stole. Jednak tak dobrze przyrządzonego jeszcze nie jadłam. Ostre, aromatyczne i nasycone przyprawami potrafi zawrócić w głowie. Mowa o potrawie, która nosi nazwę Rendang. Mięsne danie popularne jest szczególnie w kuchni indonezyjskiej. To narodowa potrawa w tym kraju.
Przepis na Rendang dostałam od znajomego kucharza. Smak zachwycił mnie, dlatego teraz często wracam do tej receptury. Do ugotowania dania przyda się wołowina lub karkówka. Do tego papryczka chili, czosnek, goździki, imbir i galangal. Ta ostatnia przyprawa ma korzenno- imbirowy smak i popularna jest w kuchni tajskiej . Poniżej znajdziesz przepis na Rendang.
Jak przyrządzić Rendang?
Składniki:
- 1 kg wołowiny lub karkówki
- 3 szalotki
- 3 papryczki chili
- 4 ząbki czosnku
- 4 goździki
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 5 cm imbiru
- 2 cm galangalu
- 6 listków limonki kaffir
- 3 sztuki trawy cytrynowej
- kawałek kory cynamonu
- 2 szklanki napoju kokosowego
Przygotowanie dania zacznij od zrobienia pasty z imbiru, galangalu, gałki muszkatołowej, czosnku i chilli . Składniki zmiksuj z szalotką i szklanką wody, następnie w garnku żeliwnym upraż korę cynamonu z goździkami. Gdy zaczną pachnieć, dołóż przygotowaną pastę. Smaż do momentu, aż będą się karmelizować.
Dodaj mięso pokrojone w kostkę, wlej napój kokosowy, liście limonki i trawę kokosową przekrojoną na pół. Wszystko zagotuj, następnie przykryj i duś przez 2 godziny na małym ogniu. Sos powinien zgęstnieć i zmienić kolor z żółtego na brązowy . Gdy Rendang będzie gotowy, podawaj go z ryżem.
Rendang, czyli mięso doskonałe
Rendang wychodzi znakomicie dzięki dobrej jakości mięsu. O wybornym smaku decydują też rozmaite przyprawy z kuchni indonezyjskiej i tajskiej . Danie dusi się 2 godziny. Warto uzbroić się w cierpliwość, bo mięso wychodzi niezwykle mięciutkie i soczyste.
Jest doskonale przyrządzone, bardzo aromatyczne i dosłownie rozpływa się w ustach. Dlatego każdemu polecam ten przepis . Dzięki niemu zjemy mięso w wydaniu, z jakim nigdy wcześniej nie mieliśmy do czynienia . Pisaliśmy o tym, jak zrobić suszone pomidory. Podawaliśmy przepis na babkę ziemniaczaną z dodatkiem cukinii.
Źródło: przepisy.pl