Smakosze.pl Przepisy Przepis na tę potrawę dostałam od znajomego kucharza. Lepiej przyrządzonego mięsa w życiu nie jadłam
Fot. Canva/Dmaryana

Przepis na tę potrawę dostałam od znajomego kucharza. Lepiej przyrządzonego mięsa w życiu nie jadłam

21 sierpnia 2024

Nie wyobrażasz sobie posiłku bez mięsa? W takim razie wypróbuj przepis na doskonale doprawione danie z mięsem w roli głównej. Smaku i aromatu mu nie brakuje, a dobór przypraw sprawia, że taki rarytas każdy zje z prawdziwą przyjemnością.

Mięso, które zachwyca smakiem i aromatem

Mięso często gości na moim stole. Jednak tak dobrze przyrządzonego jeszcze nie jadłam. Ostre, aromatyczne i nasycone przyprawami potrafi zawrócić w głowie. Mowa o potrawie, która nosi nazwę Rendang. Mięsne danie popularne jest szczególnie w kuchni indonezyjskiej. To narodowa potrawa w tym kraju.

Przepis na Rendang dostałam od znajomego kucharza. Smak zachwycił mnie, dlatego teraz często wracam do tej receptury. Do ugotowania dania przyda się wołowina lub karkówka. Do tego papryczka chili, czosnek, goździki, imbir i galangal. Ta ostatnia przyprawa ma korzenno- imbirowy smak i popularna jest w kuchni tajskiej . Poniżej znajdziesz przepis na Rendang.

Rendang
Fot. Canva/tylim
Mało kto robi z niej dżem. Przepis Wachowicz jest mistrzostwem

Jak przyrządzić Rendang?

Składniki:

  • 1 kg wołowiny lub karkówki
  • 3 szalotki
  • 3 papryczki chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 goździki
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 5 cm imbiru
  • 2 cm galangalu
  • 6 listków limonki kaffir
  • 3 sztuki trawy cytrynowej
  • kawałek kory cynamonu
  • 2 szklanki napoju kokosowego

Przygotowanie dania zacznij od zrobienia pasty z imbiru, galangalu, gałki muszkatołowej, czosnku i chilli . Składniki zmiksuj z szalotką i szklanką wody, następnie w garnku żeliwnym upraż korę cynamonu z goździkami. Gdy zaczną pachnieć, dołóż przygotowaną pastę. Smaż do momentu, aż będą się karmelizować.

Dodaj mięso pokrojone w kostkę, wlej napój kokosowy, liście limonki i trawę kokosową przekrojoną na pół. Wszystko zagotuj, następnie przykryj i duś przez 2 godziny na małym ogniu. Sos powinien zgęstnieć i zmienić kolor z żółtego na brązowy . Gdy Rendang będzie gotowy, podawaj go z ryżem.

Rendang, czyli mięso doskonałe

Rendang wychodzi znakomicie dzięki dobrej jakości mięsu. O wybornym smaku decydują też rozmaite przyprawy z kuchni indonezyjskiej i tajskiej . Danie dusi się 2 godziny. Warto uzbroić się w cierpliwość, bo mięso wychodzi niezwykle mięciutkie i soczyste.

Jest doskonale przyrządzone, bardzo aromatyczne i dosłownie rozpływa się w ustach. Dlatego każdemu polecam ten przepis . Dzięki niemu zjemy mięso w wydaniu, z jakim nigdy wcześniej nie mieliśmy do czynienia . Pisaliśmy o tym, jak zrobić suszone pomidory. Podawaliśmy przepis na babkę ziemniaczaną z dodatkiem cukinii.

Rendang
Fot. Canva/ary pranggawan

Źródło: przepisy.pl

To najgorszy możliwy olej do smażenia. W polskich kuchniach wciąż zużywany jest litrami
Mieszam mięso z przyprawami, zalewam i wekuję. Mam z tego szybki obiad na wyciągnięcie ręki
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy