Babcia dodawała latem do babki ziemniaczanej. Danie z tym warzywem robię do dziś
Wykorzystaj ostatnie chwile sezonowych warzyw i na obiad przygotuj danie z przepisu. Babka ziemniaczana z cukinią będzie doskonała, a smak zaskoczy każdego. Uważaj, bo smak uzależnia i poprosi o niejedną dokładkę. Na szczęście przygotowanie jest łatwe, więc taki obiad możesz przygotowywać na okrągło.
Babka ziemniaczana na obiad
Obiad dla całej rodziny nie musi być drogi, aby być sytym daniem. Taka jest na przykład babka ziemniaczana z cukinią. O tym, jak ją zrobić, dowiesz się z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu. Trzymając się wskazówek z receptury przygotujesz ją, w łatwy sposób.
Babka ziemniaczana jest smaczna, dzięki użytym do jej przygotowania składnikom. O tym, z czego ją przygotujesz, dowiesz się za chwile.
Nie tylko ogórki i kapusta. Te kiszonki są równie smaczne i zdroweObiad z prostych składników
Babka ziemniaczana oprócz sytości i smaku jest również tania. To akurat zawdzięczać można składnikom, do których należą przede wszystkim ziemniaki, a w tym wypadku również cukinia. To sezonowe warzywo nada całej kompozycji wyjątkowo smaku oraz soczystości. Potrzebne są także inne produkty. Umieściliśmy je na liście poniżej, którą sprawdź przed wyjściem na zakupy, bo niektóre składniki możesz mieć w swojej kuchni.
Składniki:
- 600 g ziemniaków
- 300 g cukinii
- 2 jajka
- 1 cebula
- 100 g mąki pszennej
- 4 łyżki oleju
- 130 g chudej kiełbasy
- 1 natka pietruszki
- suszony majeranek
- gałka muszkatołowa
- mielona ostra papryka
- pieprz
- sól
Babka ziemniaczana z cukinią - przepis
Ziemniaki obierz i razem z cukinią dokładnie je umyj. Oba składniki zetrzyj na małych oczkach tarki. Cebulę obierz i również zetrzyj. Wszystkie przełóż do miski. Wbij jajka i wsyp mąkę. Kiełbasę pokrój w drobną kostkę i dodaj do pozostałych produktów.
Wsyp wszystkie przyprawy. Całość wymieszaj na jednolitą i gładką masę. Prostokątne naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Przełóż do niego masę i równomiernie rozprowadź. Babkę ziemniaczaną piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez godzinę. Gdy zarumieni się wierzch, danie będzie gotowe. Przed podaniem babkę przyozdób posiekaną pietruszką i podawaj na obiad.
Sprawdź także, jak zdobyć owoce prosto od rolnika oraz poznaj przepis na danie z kapusty.