Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mało kto robi z niej dżem. Przepis Wachowicz jest mistrzostwem
Monika Dec
Monika Dec 21.08.2024 07:00

Mało kto robi z niej dżem. Przepis Wachowicz jest mistrzostwem

dżem Ewy Wachowicz
fot. Canva i facebook/Ewa Wachowicz

Prawie nikt nie robi z niej dżemu, a szkoda. Doskonale pasuje do rozmaitych deserów. Mowa o cukinii. Z tego warzywa zrobimy nie tylko ketchup i musztardę, ale również smakowity dżem. Ten z przepisu Ewy Wachowicz posmakuje nawet najbardziej wybrednym.

Zaskakujący dżem z cukinii od Ewy Wachowicz

Druga połowa sierpnia to czas, kiedy wciąż możemy cieszyć się ogromem sezonowych owoców i warzyw. Jednym z nich jest cukinia, którą możemy przerabiać na wiele różnych sposobów. Z powodzeniem ukisimy ją jak ogórki. Możemy też przyrządzić ją tak, że będzie smakowała dokładnie tak samo jak ananas.

Była Miss Polonia - Ewa Wachowicz potrafi zaskoczyć Polaków niezwykłymi przepisami. Jej patent na dżem z cukinii zdecydowanie wart jest uwagi. Połączenie tego sezonowego warzywa z orzeźwiającą nutą cytryny jest strzałem w dziesiątkę.

cukinia.jpg
fot. Canva
Mieszam mięso z przyprawami, zalewam i wekuję. Mam z tego szybki obiad na wyciągnięcie ręki

Dżem z cukinii - lista składników

Lista składników:

  • 5 kilogramów obranej i wydrążonej cukinii
  • kilogram cukru
  • 4 galaretki cytrynowe
  • sok i skórka z 2 cytryn

Jak zrobić dżem z cytryn?

Przepis Ewy Wachowicz na dżem z cytryn nie jest skomplikowany. Poradzi sobie z nim niemal każdy laik.

Na początek należy obrać cukinię i usunąć z niej gniazda nasienne, a następnie zetrzeć ją na tarce. Tak przygotowane warzywo przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu aż będzie miękka (około 2 godziny). Pod koniec sypiemy cukier, galaretki, sok i skórkę z cytryn. Gotujemy całość jeszcze przez 30 minut. Gorący dżem wkładamy do słoików i szczelnie zakręcamy. Nie trzeba go pasteryzować.

Ważne:

  • Dżem w temperaturze pokojowej ma rzadką konsystencję. Warto włożyć go do lodówki, wtedy zyskuje formę galaretki.