Mało kto robi z niej dżem. Przepis Wachowicz jest mistrzostwem
Prawie nikt nie robi z niej dżemu, a szkoda. Doskonale pasuje do rozmaitych deserów. Mowa o cukinii. Z tego warzywa zrobimy nie tylko ketchup i musztardę, ale również smakowity dżem. Ten z przepisu Ewy Wachowicz posmakuje nawet najbardziej wybrednym.
Zaskakujący dżem z cukinii od Ewy Wachowicz
Druga połowa sierpnia to czas, kiedy wciąż możemy cieszyć się ogromem sezonowych owoców i warzyw. Jednym z nich jest cukinia, którą możemy przerabiać na wiele różnych sposobów. Z powodzeniem ukisimy ją jak ogórki. Możemy też przyrządzić ją tak, że będzie smakowała dokładnie tak samo jak ananas.
Była Miss Polonia - Ewa Wachowicz potrafi zaskoczyć Polaków niezwykłymi przepisami. Jej patent na dżem z cukinii zdecydowanie wart jest uwagi. Połączenie tego sezonowego warzywa z orzeźwiającą nutą cytryny jest strzałem w dziesiątkę.
Mieszam mięso z przyprawami, zalewam i wekuję. Mam z tego szybki obiad na wyciągnięcie rękiDżem z cukinii - lista składników
Lista składników:
- 5 kilogramów obranej i wydrążonej cukinii
- kilogram cukru
- 4 galaretki cytrynowe
- sok i skórka z 2 cytryn
Jak zrobić dżem z cytryn?
Przepis Ewy Wachowicz na dżem z cytryn nie jest skomplikowany. Poradzi sobie z nim niemal każdy laik.
Na początek należy obrać cukinię i usunąć z niej gniazda nasienne, a następnie zetrzeć ją na tarce. Tak przygotowane warzywo przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu aż będzie miękka (około 2 godziny). Pod koniec sypiemy cukier, galaretki, sok i skórkę z cytryn. Gotujemy całość jeszcze przez 30 minut. Gorący dżem wkładamy do słoików i szczelnie zakręcamy. Nie trzeba go pasteryzować.
Ważne:
- Dżem w temperaturze pokojowej ma rzadką konsystencję. Warto włożyć go do lodówki, wtedy zyskuje formę galaretki.