To najgorszy możliwy olej do smażenia. W polskich kuchniach wciąż zużywany jest litrami
Oleju używamy na potęgę. Smażymy na nim mięsa, ryby i inne smakołyki. Niestety olej, który tak bardzo lubi wielu z nas, na patelni może zamienić się w truciznę. Jaki jest najgorszy olej do smażenia? Wyjaśniamy to w tym artykule.
Olej, który szkodzi zdrowiu
Trudno wyobrazić sobie przyrządzanie posiłków bez oleju. Często i chętnie z niego korzystamy w kuchni. Smażymy kotlety, ryby, mięsiwa, czy warzywa. Oleju używamy litry, jednak nie zawsze sięgamy po ten odpowiedni. Niestety w Polsce powodzeniem cieszy się olej, który pod wpływem temperatury może stać się trucizną.
Bywa on nagminnie używany w kuchni. Niedrogi i łatwo dostępny produkt bardziej szkodzi, dlatego zachęcamy, by smażyć tylko na odpowiednich produktach. Jaki olej jest najgorszy do smażenia? Wyjaśniamy to poniżej. Zajrzyjmy do szafki w kuchni. Może nieświadomie korzystamy z tego najgorszego oleju do smażenia.
Pokrój śliwki, wrzuć na patelnię i zalej tą masą. Ostatnio to moje ulubione ciastoJaki jest najgorszy olej do smażenia?
Olej słonecznikowy jest niezwykle popularny, prawie tak samo, jak olej rzepakowy. Sięgamy po niego, bo wyróżnia się przystępną ceną i łatwo go nabyć. Niestety nie nadaje się do smażenia. Olej słonecznikowy po podgrzaniu zamienia się w truciznę. Już przy osiągnieciu temperatury 100 stopni Celsjusza wydziela szkodliwe substancje.
Wszystko przez wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W wysokich temperaturach ulegają one rozpadowi. Olej słonecznikowy ma niską temperaturę dymienia. Podczas rozpadu tłuszczów powstaje glicerol i wolne kwasy tłuszczowe. Olej traci swoje cenne właściwości i staje się niebezpieczny. Może uwalniać rakotwórczy aldehyd. Naukowcy z Oxfordu są zdania, że potrawy usmażone na oleju słonecznikowym aż 200-krotnie przekraczają dopuszczalne normy szkodliwych związków.
Na jakim oleju smażyć?
Warto zaznaczyć, że olej słonecznikowy znakomicie nadaje się potraw na zimno. Sprawdzi się w sałatkach, surówkach i dressingach. Natomiast zapomnijmy o smażeniu na tym oleju. Na patelnię wlewajmy olej rzepakowy lub wysokooleinowe odmiany oleju słonecznikowego.
Do smażenia świetnie nadaje się też oliwa z oliwek. Jednak smażenia samo w sobie nie jest najlepszym wyborem dla naszego zdrowia. Jeśli musimy smażyć, róbmy to krótko. Nie przypalajmy potraw i nie używajmy ponownie tego samego oleju. Lepiej dania upiec lub ugotować, na pewno wyjdzie nam to na zdrowie. Pisaliśmy o tym, jak zrobić zapiekane pałki kurczaka z rozmarynem. Informowaliśmy, co dzieje się z organizmem, gdy pijemy herbatę z pokrzywy.
Źródło: zywienie.medonet.pl