Smakosze.pl Przepisy Przepis na te racuchy twarogowe dostałem od babci. Żadne inne nie smakują tak dobrze
Fot. YouTube/Moja żona gotuje

Przepis na te racuchy twarogowe dostałem od babci. Żadne inne nie smakują tak dobrze

6 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie od dziś wiadomo, że najlepsze przepisy kryją się w notatniku babci. Ja od swojej dostałem recepturę na najlepsze na świecie racuchy. Delikatne placuszki po prostu rozpływają się w ustach. Spróbuj, a od razu zapomnisz o innych przepisach.

Racuchy twarogowe są najlepsze

Moja babcia od zawsze przygotowywała racuchy inaczej, niż większość ludzi. Ich podstawę stanowi bowiem twaróg . Przyznam, że racuchy twarogowe smakują mi dużo bardziej, niż te z klasycznego przepisu.

Babcia swoje popisowe racuchy robiła z rodzynkami. Ty jednak możesz pominąć ten składnik lub dodać do placuszków inny składnik, jak chociażby jabłka . Spójrz na listę składników i przygotuj najlepszą przekąskę, jaką w życiu jadłaś. To jak, zaczynamy?

twaróg.jpg
Fot. Canva/papkin
Wegańska restauracja wprowadza do oferty mięso. Tłumaczenia właścicielki wywołały wściekłość

Twaróg to podstawa

Niezbędnym składnikiem tych racuchów jest twaróg. Oprócz sera przydadzą się typowe składniki na racuchy. Ta tania przekąska smakuje wybrnie o każdej porze dnia. Inspirację oraz zdjęcia pochodzą z kanału YouTube Moja żona gotuje.

Składniki:

  • 300 g twarogu
  • 3 jajka
  • 40 g mąki
  • 30 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • rodzynki
  • olej

Przepis na racuchy twarogowe

Do miski przełóż twaróg i rozgnieć go. Dodaj oddzielone od białek żółtka. Wymieszaj ze sobą składniki.

Wsyp cukier, cukier waniliowy oraz mąkę. Dodaj rodzynki . Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.

Za pomocą miksera ubij białka na sztywną pianę. Przełóż ją do wymieszanego ze składnikami twarogu. Całość dokładnie wymieszaj, tworząc jednolitą masę na racuchy.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Masę nakładaj na rozgrzaną patelnię i formuj małe placki. Smaż z dwóch stron do momentu zarumieniania się ich na złoty kolor. Gotowe obsyp cukrem pudrem lub podawaj z innymi ulubionymi dodatkami .

Sprawdź, czy wiesz kiedy solić ziemniaki oraz poznaj przepis na szybki obiad .

smażenie racuchów.jpg
Fot. Canva/pixelshot
Kroję cukinię w plastry i zapiekam z tym nadzieniem. Wszyscy znajomi chcą ode mnie przepis
Kroję pomidory w plastry i przykładam do nich kieliszek. Ktoś za ten sposób powinien dostać medal
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy