Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kroję pomidory w plastry i przykładam do nich kieliszek. Ktoś za ten sposób powinien dostać medal
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 06.05.2024 18:08

Kroję pomidory w plastry i przykładam do nich kieliszek. Ktoś za ten sposób powinien dostać medal

pomidor z kieliszkiem
Fot. Facebook/The Shaba Kitchen

Czy wiesz co się stanie, gdy zbliżysz kieliszek do pomidora? Ja też nie wiedziałem, dopóki nie sprawdziłem tej sztuczki po raz pierwszy. Teraz wracam do niej co i raz, bo z tego dziwnego połączenia powstaje coś pysznego. Czytaj dalej, a założę się, że będziesz zachwycona efektem.

Nie zwykły sposób na pomidory

Jak się zaraz przekonasz, pomidory to nie tylko dodatek do sałatek czy kanapek. Można zrobić z nich także świetną przekąskę, która zachwyci każdego. Co ciekawe przygotowuje się ją, wykorzystując do tego kieliszek. Ten sposób jest nieziemski.

Założę się, że podobnie jak ja, nie znałaś go wcześniej. Dlatego tym bardziej musisz go poznać i wykorzystać podczas przygotowywania tego dania. Kiedy spróbujesz pomidorów z tego przepisu, będziesz wracać do niego bardzo często. Na ciepłe śniadanie lub pożywną kolację nie ma niczego lepszego.

pomidory z nadzieniem.jpg
Fot. Facebook/The Shaba Kitchen
Układam ananasa w formie i zalewam tą masą. Rodzina nie chce słyszeć o żadnym innym cieście

Nie tylko pomidory

Pomidory to podstawowy składnik tej przekąski. Do tego potrzebować będziesz jeszcze kilku produktów. Spójrz na poniższą listę i zgromadź niezbędne składniki. Jest ich niewiele i co najważniejsze są tak powszechne, że możesz już mieć je w swojej kuchni. 

Składniki:

  • 1  duży pomidor lub 2 mniejsze
  • pęczek szczypioru
  • 2 jajka
  • 40 g mąki
  • oregano
  • granulowany czosnek
  • oliwa
  • pieprz
  • sól

Przepis na przekąskę z pomidorów

Pomidora umyj, a następnie pokrój go na plastry o grubości około 1-1,5 centymetra. Przyciśnij kieliszek do miąższu i oddziel go od skórki. Czynność powtórz z każdym plastrem

Miąższ pomidorów drobno pokrój i przełóż go do miski. Wsyp drobno posiekany szczypiorek oraz mąkę. 

D miski wbij jajka i wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec przypraw masę granulowanym czosnkiem, oregano, pieprzem i solą. Ponownie wymieszaj produkty. 

Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Następnie ułóż na niej krążki pomidorów. Podsmaż je z dwóch stron. 

W środek każdego okręgu wlej płynną masę z jajek. Kiedy się zetnie, ostrożnie przewróć nadziewane krążki na drugą stronę i smaż do momentu zarumienienia. Gotowe podawaj na ciepło, możesz też udekorować je świeżymi ziołami. 

Sprawdź, jak zrobić ciasto z ananasa oraz dowiedz się, czym słodzić kawę zamiast cukru

gotowe pomidory.jpg
Fot. Facebook/The Shaba Kitchen