Smakosze.pl Przepisy Przepis na tę surówkę podpatrzyłem w chińskiej restauracji. Moja rodzina wciąż o nią prosi
Fot. Canva/lenazap

Przepis na tę surówkę podpatrzyłem w chińskiej restauracji. Moja rodzina wciąż o nią prosi

21 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Surówka jest nieodłącznym dodatkiem do obiadu. Wypróbuj tę, która smakuje jak z chińskiej restauracji. Jej niesamowicie smaczny smak połączy się z każdym daniem. Rodzina będzie zachwycona i jak nigdy poprosi o więcej. Przepis jest banalny, a przygotowanie trwa chwilę.

Idealna surówka jak z chińskiej restauracji

Kuchnia chińska jest niezwykle ceniona w naszym kraju. Uwielbiamy jej prostotę, a przede wszystkim smak. Jej nieodłącznym dodatkiem jest surówka która, choć banalna jest bardzo smaczna. Każdy, kto pierwszy raz jej spróbuje, nie może wyjść z podziwu.

Udało nam się zdobyć przepis na tę smaczną surówkę i zdradzimy ci go w dalszej części artykułu. Koniecznie zapoznaj się z nim i podaj na obiad. Rodzina nie będzie mogła wyjść z podziwu.

kapusta.jpg
Fot. Canva/YelenaYemchuk
Zjadł w Warszawie śniadanie za 6 zł. Ciężko uwierzyć, gdzie jest tak tanio

Surówka z kilku składników

Surówka oprócz smaku, łatwości przygotowania, ma także inną zaletę. Do jej przygotowania nie potrzebujesz zbyt wielu składników, a te niezbędne nie kosztuje wiele. Przekonasz się o tym, sprawdzając listę poniżej. Pamiętaj, aby dokładnie trzymać się proporcji, a surówka wyjdzie idealna.

Składniki:

  • ½ główki kapusty
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • ¼ szklanki octu ryżowego
  • ⅓ szklanki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 ząbek czosnku

Surówka obiadowa - przepis

Zacznij od drobnego posiekania umytej kapusty. Marchew obierz, umyj, a następnie zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulę obierz, a następnie drobno posiekaj w piórka. Wszystkie składniki przełóż do miski.

Ocet wlej do garnka. Wsyp cukier, sól oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość podgrzewaj, aby sypkie składniki się rozpuściły. Pamiętaj, aby nie doprowadzać jej do zagotowania. Gorącą zalewę przelej do miski. Wymieszaj wszystkie składniki. Surówkę odstaw na godzinę, aby składniki przegryzły się ze sobą. Gotową podawaj na obiad.

Sprawdź także, czy śniadanie za 6 złotych może być dobre oraz poznaj przepis na Kuronia .

surówk a.jpg
Fot. Canva/lenazap
Kroję cukinię na plastry i zawijam w ciasto francuskie. To letnia kolacja na medal
Wśród turystów budzi lęk, a na Sardynii się nim zajadają. Trudno uwierzyć, co dodają do sera
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy