Smakosze.pl Przepisy Przepis na tę sycącą zupę znalazłem w internecie. Już wiem, co pysznego zrobię z niedzielnego rosołu
Fot. youtube.com/DamianKuchniaodKuchni

Przepis na tę sycącą zupę znalazłem w internecie. Już wiem, co pysznego zrobię z niedzielnego rosołu

25 marca 2024

Ten błyskawiczny przepis zmienia bulion w zupę pełną dodatków i smaku. Jest tak treściwa, że starczy za cały obiad. Można przygotować ją na każdym wywarze, a najlepiej użyć pozostałego po niedzieli rosołu. Ja już nastawiłem swój garnek, a ty?

Zupa fasolowa

Zupa fasolowa według tego i podobnych przepisów ma w sobie coś zbliżonego do zalewajki. Chodzi o sposób, w jaki przygotowujemy do niej wkładkę mięsną, przysmażając i wytapiając boczek, kiełbasę czy – czasem podstarzałe – wędliny. To sposób na świetną, pełną w smaku i bogatą zupę niewielkim kosztem.

Nosząc się z zamiarem przygotowania takiej zupy należy koniecznie pamiętać o namoczeniu fasoli w wodzie . Najlepiej, jeśli spędzi ona w kąpieli całą noc. Poza tym szczegółem zupa taka jest niezwykle szybka w przygotowaniu.

fasola i smażony boczek
Fot. youtube.com/DamianKuchniaodKuchni
Czy w Wielką Sobotę obowiązuje post? Stanowisko Kościoła nie pozostawia wątpliwości

Gotujemy fasolową

Ilustracje do tego tekstu zaczerpnęliśmy z kanału Damian – Kuchnia od kuchni. Autor używa tam bulionu z własnej roboty kostki bulionowej. Oczywiście najpełniejsza w smaku taka zupa wychodzi na domowym rosole .

Składniki

  • 1 ½ l bulionu lub rosołu
  • ½ kg fasoli Jaś
  • ½ kg ziemniaków
  • Ok. 200 g wędzonego boczku
  • Ok. 200 g kiełbasy, ewentualnie wędlina lub okrawki do podsmażenia
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • Liście laurowe, ziele angielskie
  • Sól, pieprz

Gotujemy zupę fasolową

Fasolę namaczamy przez noc w zimnej wodzie . Odlewamy ją z garnka, nalewamy świeżej wody, dodajemy 2-3 liście laurowe i 5-6 ziaren ziela angielskiego i gotujemy, aż będzie miękka.

Czosnek przeciskamy przez praskę . Mieszamy z dużą szczyptą soli i łyżką majeranku i ucieramy na pastę, a następnie odstawiamy do przegryzienia.

Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę. Marchewkę, pietruszkę, cebulę i seler kroimy drobniej. Wszystkie składniki wrzucamy do bulionu lub rosołu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości .

Kiełbasę kroimy w półplasterki, a boczek w kostkę. Boczek wrzucamy na zimną patelnię, wysmażamy, a w czasie smażenia dodajemy połowę kiełbasy. Pozostałą porcję kiełbasy wrzucamy prosto do wywaru warzywnego. Boczek i kiełbasę trzymamy na ogniu, aż staną się złociste.

Kiedy fasola jest już miękka, przekładamy ją do gotującej się zupy. Dodajemy do niej zawartość patelni , dokładnie płucząc ją zupą, by do garnka dostał się cały tłuszcz.

Do zupy dodajemy pastę z czosnku i majeranku. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy słodką paprykę i gotujemy jeszcze przez chwilę, żeby smaki się połączyły.

Wypróbuj też przepisy na ciasto oreo bez pieczenia i focaccię – doskonały chleb do kolacji.

kostka rosołowa Damiana
Fot. youtube.com/DamianKuchniaodKuchni
Bosacka wzięła do ręki chrzan i powiedziała, co myśli. Każdy powinien o tym wiedzieć przed świętami
Kładę je na patelni i dodaję jajko. Po chwili mam tak pyszne śniadanie, że głowa mała
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy