Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten deser o smaku popularnych ciasteczek jest hitem w moim domu. Do jego zrobienia nie potrzeba nawet piekarnika
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 24.03.2024 16:55

Ten deser o smaku popularnych ciasteczek jest hitem w moim domu. Do jego zrobienia nie potrzeba nawet piekarnika

ciasto oreo
Fot. Shutterstock/Rasoi Tak

Te legendarne ciastka dość późno dotarły do Polski, ale kiedy już to się stało, zrobiły prawdziwą furorę. Mało który sklepowy produkt – może oprócz Rafaello – jest tak często naśladowany przez domowych i zawodowych cukierników.

Legendarne oreo

Pochodzące z Nowego Jorku Oreo to ciastka niewątpliwie kultowe już od ponad 110 lat. Choć w ich składzie za smak odpowiada głównie kakao, czekolada i wanilina, mają niezwykle specyficzny, nieco lukrecjowy smak. To zapewne on przyciąga miłośników deserów, którzy próbują naśladować ciastka swoimi wypiekami.

Oczywiście sekretu ciastek produkowanych na wielką skalę w fabrykach rozsianych po świecie nie da się w pełni skopiować. Można jednak spróbować zbliżyć się smakiem do oryginału. Można też, oczywiście, użyć oryginalnych ciastek – czasem jako ozdoby, a czasem – składnika lub przyprawy.

krem z ciastkami oreo
fot. Canva
Takie faszerowane jajka podam na Wielkanoc. Nikt mi nie uwierzy, z czego są „kapelusze" Pestycydy w jabłkach z Lidla i Biedronki. Te mają najwięcej „chemii”

Ciasto oreo bez pieczenia

Oto jeden ze sposobów, by smak ciastek z waniliowym kremem przenieść do ciasta bez pieczenia. Będzie świetnie pasowało do pierwszej wiosennej kawy na tarasie. Z pewnością też ucieszy dzieci, które za ciastkami Oreo wprost przepadają.

Składniki

  • 1 opakowanie ciastek Oreo
  • 100 g masła
  • 400 g serka mascarpone
  • 400 g bitej śmietany
  • 200 g cukru pudru

Ciasto bez pieczenia z ciastek Oreo

Ciastka rozkładamy i oddzielamy herbatnik od kremowego wypełnienia. Większość suchych herbatników wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy na tzw. ziemię jadalną. W rondelku roztapiamy masło, studzimy, dodajemy do zmiksowanych herbatników i mieszamy, aż masa dokładnie się połączy.

Śmietanę ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mascarpone i ubijamy po raz drugi. Na końcu do masy dodajemy krem zdjęty z herbatników Oreo. Do masy dodajemy pokruszone pozostałe kawałki ciastek i mieszamy, by były równomiernie rozmieszczone w cieście.

Masę z herbatników z masłem rozkładamy równomierną warstwą Oreo i również wygładzamy. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby masa dobrze związała. Po wyjęciu możemy udekorować je jeszcze jedną porcją ciastek.

Wypróbuj też przepisy na sos tatarski bez majonezu i mazurek według Ani Lewandowskiej.

ciastko oreo na talerzyku
fot. Canva