Ten deser o smaku popularnych ciasteczek jest hitem w moim domu. Do jego zrobienia nie potrzeba nawet piekarnika
Te legendarne ciastka dość późno dotarły do Polski, ale kiedy już to się stało, zrobiły prawdziwą furorę. Mało który sklepowy produkt – może oprócz Rafaello – jest tak często naśladowany przez domowych i zawodowych cukierników.
Legendarne oreo
Pochodzące z Nowego Jorku Oreo to ciastka niewątpliwie kultowe już od ponad 110 lat. Choć w ich składzie za smak odpowiada głównie kakao, czekolada i wanilina, mają niezwykle specyficzny, nieco lukrecjowy smak. To zapewne on przyciąga miłośników deserów, którzy próbują naśladować ciastka swoimi wypiekami.
Oczywiście sekretu ciastek produkowanych na wielką skalę w fabrykach rozsianych po świecie nie da się w pełni skopiować. Można jednak spróbować zbliżyć się smakiem do oryginału. Można też, oczywiście, użyć oryginalnych ciastek – czasem jako ozdoby, a czasem – składnika lub przyprawy.
Takie faszerowane jajka podam na Wielkanoc. Nikt mi nie uwierzy, z czego są „kapelusze" Pestycydy w jabłkach z Lidla i Biedronki. Te mają najwięcej „chemii”Ciasto oreo bez pieczenia
Oto jeden ze sposobów, by smak ciastek z waniliowym kremem przenieść do ciasta bez pieczenia. Będzie świetnie pasowało do pierwszej wiosennej kawy na tarasie. Z pewnością też ucieszy dzieci, które za ciastkami Oreo wprost przepadają.
Składniki
- 1 opakowanie ciastek Oreo
- 100 g masła
- 400 g serka mascarpone
- 400 g bitej śmietany
- 200 g cukru pudru
Ciasto bez pieczenia z ciastek Oreo
Ciastka rozkładamy i oddzielamy herbatnik od kremowego wypełnienia. Większość suchych herbatników wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy na tzw. ziemię jadalną. W rondelku roztapiamy masło, studzimy, dodajemy do zmiksowanych herbatników i mieszamy, aż masa dokładnie się połączy.
Śmietanę ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mascarpone i ubijamy po raz drugi. Na końcu do masy dodajemy krem zdjęty z herbatników Oreo. Do masy dodajemy pokruszone pozostałe kawałki ciastek i mieszamy, by były równomiernie rozmieszczone w cieście.
Masę z herbatników z masłem rozkładamy równomierną warstwą Oreo i również wygładzamy. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby masa dobrze związała. Po wyjęciu możemy udekorować je jeszcze jedną porcją ciastek.
Wypróbuj też przepisy na sos tatarski bez majonezu i mazurek według Ani Lewandowskiej.