Łączę tanie składniki i zagniatam z nich ciasto. Tę pyszną przekąskę zajadam na kolację zamiast chleba
To pyszne, hojnie potraktowane oliwą pieczywo od pewnego czasu pojawia się w ofercie naszych sieciowych piekarni. W naszym wariancie jest doskonałą przekąską ze względu na dodatki. Choćby dlatego warto pokusić się o przygotowanie własnej wersji, opartej wyłącznie o podstawowe składniki.
Focaccia na przekąskę
Focaccia to chleb upieczony według jednego z przepisów na drożdżowe ciasto na pizzę. Jeśli pozwolić mu znacznie mocniej wyrosnąć, wychodzi z niego chlebek o wysokości kilku centymetrów, puszysty i lekki jak chmurka.
Taką focaccię można upiec z dowolnymi dodatkami, co czyni z niej doskonałą przekąskę. Można więc jeść ją po prostu zamoczoną w oliwie wysokiej jakości. Można też przygotować wersję bez dodatków ułożonych na wierzchu, a następnie rozkrawać w poziomie na pół i zapiekać w środku mozzarellę i wybrane dodatki.
Te obiadowe kluski robię z 3 składników. Przepis na regionalny specjał mam jeszcze z notesiku prababci Nie żyje Grzegorz Majda. Wielki autorytet ogrodnictwa w PolsceKolacja lekka jak chmurka
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Zelihanın Tatlı tuzlu tarifleri, który ma specyficzną metodę na spulchnianie ciasta. Polega ona na użyciu dna od butelki coli, o charakterystycznym wzorze kwiatka. Tradycyjnie, oczywiście, robi się to palcami.
Składniki
- 650 g mąki
- 0,2 l mleka
- 10 g drożdży instant
- 100 ml oliwy
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
Dodatki, np.
- 30 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- Kilka małych pomidorków
- Kostki fety
- Pokrojona mozzarella
- Grubo zmielona sól himalajska
Focaccia na kolację
Drożdże, cukier i ciepłe mleko łączymy w dużej misce z 0,2 l ciepłej wody. Dokładnie mieszamy i pozwalamy drożdżom zastartować. Dodajemy oliwę i jajko, jeszcze raz mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę. Przyprawiamy solą i wyrabiamy, aż ciasto stanie się klejące. Wyrabiamy je ręką, a kiedy jest gładkie, zawijamy w kulkę, nacieramy oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
Po upływie tego czasu ciasto jeszcze raz zagniatamy, oprószamy mąką i odstawiamy na kolejne pół godziny do wyrośnięcia. Po takim dwukrotnym wyrastaniu ciasto wałkujemy na gruby placek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakrywamy ściereczką na 15 minut, a po tym czasie ugniatamy je w kilku miejscach palcami i smarujemy oliwą.
Teraz na cieście można ułożyć dowolne składniki albo po prostu posypać je grubo zmieloną solą himalajską i oregano i wstawić do piekarnika. Wypiekamy je przez ok. pół godziny w temperaturze 190 stopni. Kroimy i podajemy jeszcze ciepłe, ale doskonale smakuje również na zimno.
Wypróbuj też przepis na pieczone pieczarki w cieście i sposób na wilgotny pasztet.