Smakosze.pl Przepisy Przepis na te wafle znalazłem w zeszycie babci. Są lepsze niż inne desery
YouTube/@Annie Ka

Przepis na te wafle znalazłem w zeszycie babci. Są lepsze niż inne desery

5 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ty też musisz odkryć ten przepis na deser babci. Jest nieziemsko smaczny i bardzo słodki. Robi się go w chwilę i nie potrzeba wielu składników. Sprawdź to.

Nie kupuj, zrób w domu

Moja babcia przez lata zbierała masę przepisów. Ostatnio w jednym z jej zeszytów znalazłem przepis na wafle. To smakowity deser z czasów dzieciństwa. Pamiętam, jak zaparzała herbatę, a zaraz na stole pojawiał się półmisek z waflami.

Są tak pyszne, że ty też musisz, poznać ten przepis. Babcia jest szczęśliwa, że jej przepis powędruje dalej. Od teraz każdy będzie mógł, spróbować tego pysznego przysmaku.

kajmak.jpg
Canva/@NatashaBreen
Co zrobić z ziemniaków? Usmażyłem je w takiej formie. Oryginalne, ale dobre

Nie zapomnij o waflach

Do przygotowania tego deseru potrzebujesz tylko trzy składniki. Najważniejsze są jednak wafle. Muszą być świeże i kruche.

Składniki:

  • 1 opakowanie wafli tortowych
  • 1 puszka kajmaku o smaku krówkowym
  • 100 g masła

Przepis na wafle

Zacznij od przygotowania nadzienia. Do miski włóż miękkie masło . Dodaj kajmak. Wymieszaj za pomocą miksera na jednolitą i gęstą masę .

Pierwszy arkusz wafla ułóż na desce. Cienko posmaruj go krówkową masą . Przykryj ją kolejnym arkuszem i posmaruj go kremem. Powtórz ten proces trzykrotnie .

Całość owiń folią. Schowaj do lodówki i obciąż go talerzem, aby całość się skleiła . Wafle pozostaw na 24 godziny. Po tym czasie pokrój na prostokąty. Pyszny deser gotowy. Zrób herbatę i zaproś gości. Będą w siódmym niebie. Sprawdź, co zrobić zamiast kotletów oraz przepis na placki z kapusty .

smarowanie wafli.jpg
YouTube/@Annie Ka
To ciasto czekoladowe robi się niemal samo. Każdemu osłodzi życie
Takiej szarlotki jeszcze nie jedliście. Ma złocistą skórkę i deklasuje inne ciasta
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy