Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Co zrobić z ziemniaków? Usmażyłem je w takiej formie. Oryginalne, ale dobre
Łukasz Modelski
Łukasz Modelski 05.02.2024 14:35

Co zrobić z ziemniaków? Usmażyłem je w takiej formie. Oryginalne, ale dobre

Krokiety z ziemniaków
YouTube/Hausgemachte Rezepte

Ziemniaki można podać na 100 sposobów, wiadomo. Jednak ten jest bardzo prosty, szybki, smakowity i… przypomina mi dzieciństwo. Smak domowych krokietów z ziemniaków, smażonych i podawanych z sosem, to coś, co znamy z czasów PRL. Czy na pewno pamiętamy, jak je robić?

Ziemniaki to podstawa

Proporcje składników można ustalać samemu w zależności od tego, co mamy w lodówce lub spiżarni. Można też dodawać kolejne elementy, jednak najważniejsze w tym daniu są ziemniaki. Dobra wiadomość jest taka, że na ziemniaczane krokiety nadają się właściwie każde kartofle – białe, żółte, mączyste lub sałatkowe. Co więcej – krokiety takie można robić z mąką, albo - jak w tym przepisie – z bułką tartą. Są sycące i smaczne. 

Wiele zależy też od sosu, z jakim je podamy. Z dzieciństwa pamiętam sos pomidorowy zaciągany mąką. Ale tutaj akurat możliwości są nieograniczone. Ziemniaczane krokiety lubią się z gotowymi sosami, ale lepiej smakują z tymi, które sami robimy. Moim zdaniem, idealnie pasuje do nich sos czosnkowy. 

Oczywiście, nie ma granic dla wyobraźni. Do masy kartoflanej można dodawać kolendrę, suszone pomidory, skwarki z wędzonego boczku, podsmażaną paprykę czy cebulę, czyli po prostu to, co akurat mamy w lodówce. Jednak w wersji podstawowej, klasycznej i oszczędnej, zasadnicze składniki tego dania są zaledwie cztery.

Projekt bez nazwy(18).jpg
YouTube/Hausgemachte Rezepte
Od lat robię placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Ten sposób jest 100 razy lepszy

Krokiety z ziemniaków – wersja podstawowa

Składniki:
 

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 3 szklanki bułki tartej
  • 1,5 szklanki tartego parmezanu
  • 2 jajka
  • Dodatki: sól, pieprz, natka pietruszki

Sos

  • 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany lub jogurtu
  • Łyżka majonezu 
  • 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
  • Kilka łyżek drobno posiekanego koperku
  • Łyżka sosu sojowego
  • Łyżeczka wędzonej papryki
  • Łyżeczka koncentratu pomidorowego
     

Jak zrobić pyszne krokiety?

Ziemniaki myjemy i w całości gotujemy we wrzątku do pełnej miękkości. Dopiero teraz zdejmujemy z nich skórkę – to dużo łatwiejsze. Przy pomocy tłuczka rozgniatamy ziemniaki w misce na jednolitą masę. 

Teraz czas na bułkę tartą i jajka. Bułkę wsypujemy, a jajka wbijamy do miski z ziemniakami. Siekamy natkę pietruszki. Wszystkie składniki starannie wyrabiamy na jednolitą, ciastowatą masę. Dodajemy starty parmezan, sól i pieprz do smaku  i zagniatamy. Chodzi o to, by z masy dało się formować zwarte kotleciki. Jeśli masa będzie zbyt luźna, zawsze można dodać bułki tartej.

Kotleciki wielkości kotletów mielonych kładziemy na bardzo rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoto. W tym czasie robimy sos. To bardzo proste – wystarczy starannie wymieszać wszystkie składniki. Kiedy krokiety się usmażą, odsączmy je na papierze z nadmiaru oleju i podajmy z sosem podanym w sosjerce obok. Można maczać je w sosie, tak jak proponują autorzy kanału YouTube/Hausgemachte Rezepte, z którego pochodzą zdjęcia w tym artykule.

Projekt bez nazwy(19).jpg
YouTube/Hausgemachte Rezepte