Smakosze.pl Przepisy Przepis na te ziemniaki dostałam od kuzynki ze Śląska. Mąż mógłby jeść je na obiad codziennie
YouTube/@SlonzokPrziGarach

Przepis na te ziemniaki dostałam od kuzynki ze Śląska. Mąż mógłby jeść je na obiad codziennie

28 września 2023

Czy lubicie regionalne smaki? Warto je poznawać, bo to ciekawa i smaczna kulinarna przygoda. Polecam przepis na pierzoka, czyli śląską potrawę. Przepis dostałam od kuzynki z tamtych stron. Danie zachwyca smakiem moich domowników.

Ziemniaki, czyli zrób pierzoka

Ziemniaki to istotny element w polskiej kuchni. Zwykle gotujemy je do obiadu, robimy z nich placki ziemniaczane i baby. Bez ziemniaków nie byłoby frytek i wielu sałatek. Jednak warto też spróbować zupełnie nowego smaku z ziemniakami w roli głównej.

Ja odkąd dostałam przepis od kuzynki ze Śląska, to robię pierzoka. Jest to tradycyjna śląska potrawa, czyli kartofle z boczkiem. Taki obiad zaspokoi głód każdego głodomora . Pierzoka syci i rewelacyjnie smakuje. Polecam przepis na to smaczne śląskie danie.

pierzoka
YouTube/@SlonzokPrziGarach
Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny

Jak zrobić pierzoka?

Składniki:

  • 2 cebule
  • 1 ½ kg ziemniaki
  • 20 dag boczku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Boczek kroimy na średnią kostkę i wrzucamy na patelnię. Jak się podsmaży, to dokładamy pokrojoną w kostkę cebulę . Wszystko smażymy na złoty kolor. Ziemniaki ścieramy na tarce i odsączamy.

Połowę smażonego boczku i cebuli dokładamy do startych ziemniaków. Doprawiamy masę i dokładnie mieszamy. Do naczynia żaroodpornego wkładamy resztę boczku i cebuli z patelni. Dokładamy też masę z ziemniaków.

Śląski obiad, czyli pierzoka

Na wierzch dania dodajemy jeszcze cebulę i boczek. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i danie pieczemy 60 minut . Po wyjęciu możemy od razu podawać. Danie nie wymaga żadnych dodatków.

Pierzoka to tradycyjna śląska potrawa z kilku składników. Warto ją przyrządzić na obiad, bo syci, smakuje i zachwyca prostotą. U mnie w domu to danie z ziemniaków cieszy się dużym powodzeniem. Zawsze konieczne są dokładki. Pisaliśmy o góralskiej zapiekance. Podawaliśmy też przepis na zapiekankę od Karola Okrasy.

pierzoka
YouTube/@SlonzokPrziGarach

Źródło: YouTube/@SlonzokPrziGarach

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Zwiastuny jesieni, czyli grzyby, jabłka i dynie w polskiej kuchni
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy